5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalYemen: Peste 100 de oameni au murit într-un atac

Yemen: Peste 100 de oameni au murit într-un atac

Peste 100 de oameni au murit într-un atac cu rachetă asupra unei tabere a trupelor pro-guvernamentale în Yemen atribuite rebelilor, după o puternică diminuare a violenţelor în ultimele luni în ţara aflată în război de peste cinci ani, relatează AFP.

Atacul este unul dintre cele mai sângeroase asupra forţelor fidele preşedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi de la începutul conflictului, în 2014. Acesta nu a fost revendicat, dar puterea i-a acuzat deja pe rebelii houthi de comiterea lui.

Potrivit unei surse militare guvernamentale, atacul cu rachetă şi cu o dronă a vizat o moschee din tabăra militară din provincia Marib.
Victimele au fost transportate la spitalul din Marib, capitala provinciei cu acelaşi nume. Surse medicale şi militare au avansat anterior un bilanţ de 83 de militari ucişi.

Susţinuţi de Iran, rebelii houthi controlează porţiuni de teritoriu, printre care şi capitala Sanaa. Guvernul Hadi, recunoscut de comunitatea internaţională, este sprijinit militar de o coaliţie condusă de Arabia Saudită, rivală a Iranului.
Atacul a avut loc după o ofensivă a forţelor pro-guvernamentale, cu susţinerea coaliţiei conduse de Arabia Saudită, împotriva rebelilor în zona Nihm, de la nord de Sanaa, potrivit unor responsabili.

Abd-Rabbu Mansour Hadi, care i-a acuzat şi el pe rebelii houthi pentru atacul “laş şi terorist”, a făcut apel la “creşterea gradului de vigilenţă”, potrivit agenţiei Saba.

Şeful statului, care trăieşte în exil la Riad, i-a calificat pe houthi drept o miliţie care “nu are nicio intenţie paşnică” şi un “instrument al Iranului în regiune”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS