6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalProteste violente la Beirut: Aproape 400 de oameni au fost răniți

Proteste violente la Beirut: Aproape 400 de oameni au fost răniți

Protestele antiguvernamentale din Beirut au culminat sâmbătă seara cu ciocniri violente între manifestanți și forțele de ordine, transmite BBC News.

Aproape 400 de oamenii au fost răniți în cele mai violente manifestații de la izbucnirea micșărilor de protest în octombrie anul trecut. Zeci de răniți au fost transportați la spital.

Protestatarii cer reforme politice. Președintele Libanului a cerut armatei să ”reinstaureze ordinea”.

Libanul este zguduit de proteste naţionale începând cu 17 octombrie, care au dus la demisia premierului Saad Hariri. După o pauză de câteva săptămâni, reticenţa liderilor libanezi de a forma un nou guvern şi de a rezolva problemele economice tot mai mari ale ţării a dus la reizbucnirea protestelor.

La 19 decembrie, fostul ministru al educaţiei şi profesor universitar Hassan Diab a fost desemnat noul premier cu ajutorul mişcării Hezbollah, susţinută de Iran, şi al aliaţilor acesteia. Diab nu a reuşit până acum să formeze un guvern în principal din tehnocraţi în încercarea de a scoate Libanul din cea mai gravă criză economică a sa de după războiul civil din 1975-1990.

Hezbollah şi aliaţii săi insistă pe formarea unui guvern cu figuri politice alături de experţi.

Libanul este sub presiunea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional de a adopta măsuri de austeritate în schimbul unui sprijin financiar. Libanul are unul dintre cele mai mari niveluri ale datoriei publice din lume, echivalentul a circa 150% din Produsul Intern Brut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS