Acasă Politica International Ayatollahul Khamenei a condus rugăciunea pentru prima oară în ultimii opt ani

Ayatollahul Khamenei a condus rugăciunea pentru prima oară în ultimii opt ani

-

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a condus, vineri, rugăciunea de la Moscheea Imam Khomeini din Teheran, pentru prima oară în ultimii opt ani, pe fondul valului de indignare care acoperă în ultimele zile societatea iraniană în urma doborârii accidentale a avionului ucrainean, relatează CNN.

Khamenei a lansat mai multe atacuri la administraţia americană în timpul discursului său, numindu-l pe Donald Trump un „clovn” şi criticând Franţa, Germania şi Regatul Unit, ţări pe care le-a numit „lachei ai americanilor”. Khamenei a transmis, de asemenea, condoleanţe rudelor celor care au murit în atacul asupra avionului.

Nu este uzual pentru Khamenei, cea mai înaltă autoritate politică şi spirituală din Iran să conducă rugăciunile de vineri, iar mişcarea pare că este un nou efort al şefului suprem al Iranului de a recâştiga sprijin după mai multe săptămâni tumultoase în care presiunea pusă pe regimul dictatorial de la Teheran a crescut semnificativ.

Khamenei a transmis condoleanţe familiilor victimelor din avionul ucrainean

Mulţimi imense de oameni au venit să ia parte la evenimentul foarte rar, preşedintele ţării, Hassan Rouhani luând şi el parte la rugăciune, stând în primul rând împreună cu şeful parlamentului de la Tehera, Ali Larijani. Ultima oară când Khamenei a condus rugăciunea de vineri a fost în 2012, pentru a marca a 33-a aniversare a Revoluţiei Islamice. Khamenei a mai ţinut o astfel de predică şi în 2009, în mijlocul protestelor care erupeau atunci în urma alegerilor prezidenţiale.

Acest eveniment vine într-un moment complicat pentru societatea iraniană, în condiţiile în care regimul se confruntă cu cel mai mare declin în popularitate şi cu proteste masive în urma doborârii avionului ucrainean. Khamenei a transmis condoleanţe familiilor victimelor însă a spus şi că presa străină a încercat să îi „păcălească pe iranieni”.

„Duşmanii noştri au încercat să manipuleze acest eveniment tragic pentru a ne pune în umbră reuşitele”, a mai spus Ayatollahul mulţimilor strânse la Teheran.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec O zi dinamică la capitolul prieteni şi protectori. Întâlniri, discuţii, veşti care de care mai interesante, dar şi dispute pe măsură....