17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFuneraliile generalului Soleimani în oraşul natal

Funeraliile generalului Soleimani în oraşul natal

Zeci de mii de oameni s-au strâns pentru a-i aduce un ultim omagiu generalului Qasem Soleimani în Kerman, orașul său natal, înainte de înmormântare, potrivit www.standard.co.uk.
Omenii s-au adunat în Kerman, orașul natal a lui Soleimani, înaintea înmormântării sale (AFP prin Getty Images)
Trupul său a ajuns în orașul natal Kerman, în sud-estul Iranului , unde urmează să fie înmormântat marți dimineață.
Ieri a avut loc o procesiune funerară uriaşă în Teheran. și în timp ce tensiunile au crescut în urma uciderii lui Soleimani, în timpul unei greve de drone americane din Irak, vineri.

Erou naţional pentru iranieni

O mulțime de mii de oameni s-au adunat într-o piață centrală din Kerman, orașul natal din Soleimani. Oamenii sunt îmbrăcați în negru și poartă afișe cu imaginea generalului ucis de o dronă americană lângă aeroportul din Bagdad.
Manifestările care au avut loc după moartea generalului reprezintă onoarea fără precedent pentru cel dispărut, care este privit de iranieni ca erou național, pentru munca sa care conduce Forța de expediție Quds a Gărzii.

SUA îl învinovățeşte oe Soleimani de uciderea soldaţilor americani din Irak și l-au acuzat că a complotat noi atacuri chiar înainte de moartea sa.

Soleimani a condus, de asemenea, forțe în Siria care l-a sprijinit pe președintele Bashar Assad într-un lung război, și a servit, de asemenea, ca om de referință pentru iranieni în țări precum Irak, Liban și Yemen.

În Bagdad, parlamentul a solicitat expulzarea tuturor trupelor americane din pământul irakian, lucru care se teme că analiștii ar putea permite militanților statului islamic să revină.

Soleimani, criminal sau martir?

Luni, autoritățile au adus rămășițele lui Soleimani și ale celorlalți uciși vineri în Bagdad într-o piață centrală din Kerman, un oraș înconjurat de munți care datează de pe vremea Drumului Mătăsii.

Liderul Gărzii Revoluționare din Iran, Hossein Salami, l-a lăudat pe Soleimani și a spus ca acest martir reprezintă o amenințare și mai mare pentru dușmanii Iranului.
„Ne vom răzbuna. Vom stârni dezastrul acolo unde le place”, a spus Salami, atrăgând strigătele „Moarte lui Israel!” Israelul este un dușman regional de lungă durată al Iranului.

Între timp, parlamentul iranian a aprobat un proiect de lege de urgență prin care îi declară pe cei de la comanda armatei americane, Pentagonul și pe cei care acționează în numele SUA drept „teroriști”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS