16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalTurcia a lansat o operațiune militară în Siria

Turcia a lansat o operațiune militară în Siria

Forţele armate turce au lansat miercuri o ofensivă în nordul Siriei, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter, preluat de agenţiile de presă internaţionale. Președintele Erdogan a anunțat pe Twitter că „obiectivul acesteia este restabilirea păcii şi stabilităţii în Siria”.
Turcia a efectuat miercuri „lovituri aeriene” în nordul sirian al graniției cu Turcia, în oraşul Ras al-Ain.
Conform unui purtător de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene (SDF), aviaţia militară turcă a atacat zone civile, provocând “o panică uriaşă în rândul populaţiei”. O sursă turcă din domeniul securităţii a declarat aceleiaşi agenţii că atacul va fi sprijinit şi de artilerie. A fost lovit și oraşul Tal Abyad, tot în nordul Siriei. Informația despre bombardarea celui de-al doilea oraș a fost dată de un purtător de cuvânt al YPG, potrivit www.theguardian.com.
Rebelii sirieni aliaţi cu Turcia amenință că vor ataca şi ei forţele kurde.

„Loviţi-i cu un pumn de fier, daţi-le să guste iadul focurilor voastre”, şi-a îndemnat luptătorii Armata Naţională, principala grupare rebelă susţinută de Ankara. În comunicatul acestora se cere şi cruţarea civililor şi a celor care dezertează, trecând de partea insurgenţilor.
Ofensiva millitară de miercuri a Turciei este îndreptată împotriva Statului Islamic și milițiilor kurde și este denumită de președintele Recep Tayyip Erdogan ”Izvorul Păcii”.
Operațiunea este condusă de Forțele armate turce și de Armata națională siriană (rebeli sirieni susținuți de Ankara).
Este a treia ofensivă turcă în Siria din 2016. Turcia ameninţa de câteva luni că va interveni din nou în conflictul sirian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS