6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalPrețul petrolului a crescut după atacurile din Arabia Saudită

Prețul petrolului a crescut după atacurile din Arabia Saudită

Prețul petrolului a crescut cu aproape 20%, după ce sâmbătă au avut loc două atacuri asupra instalațiilor din Arabia Saudită, potrivit BBC. În urma acestora oferta mondială de petrol a scăzut cu peste 5%.

Prețul petrolului Brent, reperul internațional folosit de comercianții de petrol, a sărit la 71,95 dolari barilul.
Prețul petrolului din SUA a crescut și el, dar foarte puţin, întrucât președintele Donald Trump a autorizat utilizarea rezervelor americane.
Prețul brutei Brent este acum cu aproximativ 10% la 66,64 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate este cu 9,5% mai mare la 60,06 dolari, după ce a crescut cu 15% mai devreme.

Care sunt acuzațiile din SUA?

Atacul, revendicat de rebelii Houthi, din Yemen, „a condus la suspendarea provizorie a producţiei la siturile Abqaiq şi Khurais”.

Potrivit estimărilor, atacurile au scos de pe piață în jur de 5% din livrările de petrol ale lumii. Este neclar când va reuși Arabia Saudită să reia livrările la un nivel normal. Totuși, oficialii de la Ryadh au spus că exporturile de petrol ale Arabiei Saudite vor decurge normal în această săptămână, datorită stocurilor deţinute de regat.

SUA au respins revendicările rebelilor Houthi și au acuzat în mod direct Iranul pentru organizarea atcurilor.

„Iranul a lansat un atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale”, a spus secretarul de Stat Mike Pompeo pe Twitter. „Îndemnăm toate ţările să condamne public şi fără echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor acţiona cu partenerii şi aliaţii noştri pentru a asigura aprovizionarea pieţelor energetice şi pentru ca Iranul să dea socoteală pentru agresiunea sa”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS