Acasă Politica International Prima infracţiune săvârşită în spaţiu. E incredibil ce a făcut o astronaută

Prima infracţiune săvârşită în spaţiu. E incredibil ce a făcut o astronaută

-

O posibilă primă infracţiune săvârşită în spaţiu este investigată de NASA.

Administrația Națională Aeronautică și Spațială ar verifica acuzaţiile aduse la adresa unei astronaute americane. Potrivit acestora, femeia ar fi accesat ilegal contul bancar al soţului său, de care este separată, în timp ce se afla pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Aceasta ar putea fi prima infracţiune comisă vreodată în spaţiu, potrivit BBC.

Anne McClain a recunoscut că a accesat contul bancar în timp ce se afla pe ISS. Neagă însă că ar fi comis o infracţiune, potrivit publicaţiei americane The New York Times. Cel care a depus plângerea, la Comisia pentru comerţ federal, este chiar soţul astronautei.

Între timp, McClain s-a întors pe Terra, pe 24 iunie, după o misiune în spaţiu de 203 zile. Astronauta a declarat pentru The New York Times, prin intermediul avocatului ei, că doar s-a asigurat că situaţia financiară a familiei este în regulă. Vroia să vadă dacă sunt suficienţi bani pentru a plăti facturile şi a asigura îngrijirea fiului ei.

Avocatul a adăugat că McClain „cooperează” cu cei care se ocupă de anchetă.

McClain şi Worden, soţul ei, s-au căsătorit în 2014, dar bărbatul a cerut divorţul în 2018.

În spaţiu se aplică legislaţiile naţionale

Anne McClain a absolvit cursurile prestigioasei Academii militare West Point şi a activat ca pilot de luptă în Irak. S-a calificat, în urma unor teste, ca astronaut NASA, în 2013.

Potrivit unor reguli agreate de cele cinci entităţi care deţin ISS – SUA, Rusia, Europa, Japonia şi Canada -, în spaţiu se aplică legislaţiile naţionale. Ceea ce înseamnă că McClain se supune legilor americane.

„Legislaţia spaţială” dispune şi de reguli privind extrădarea pe Terra. Asta în eventualitatea în care un stat decide să ancheteze reprezentantul altuia pentru infracţiuni săvârşite în spaţiu.

Oficialii NASA au declarat pentru The New York Times că nu ştiu ca vreo infracţiune să fi fost săvârşită vreodată pe ISS.

ViaBBC

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.