10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalSUA vrea să testeze un nou tip de reactor nuclear

SUA vrea să testeze un nou tip de reactor nuclear

Departamentul de Energie al SUA a anunţat că va testa un nou tip de reactor nuclear, într-un efort de a relansa industria nucleară americană, informează techexplore.com

În ciuda pericolelor pe care un reactor le poate ridica dacă este construit sau operat necorespunzător, energia produsă de către acestea se dovedeşte a fi un avantaj important în reducerea amprentei de carbon pe care industria energetică şi viaţa modernă, în general, o lasă asupra mediului.

Din cauza faptului că Statele Unite şi-a pierdut supremaţia în multe domenii, inclusiv cel nuclear civil, Departamentul Energiei a anunţat că va construi un reactor de test până la finalul anului 2025.

Reactorul de testare versatil va fi primul reactor de testare nou construit în SUA în decenii și va oferi națiunii o capacitate de testare dedicată „spectrului rapid de neutroni”. Astfel de reactoare sunt numite reactoare rapide.

Această capacitate de testare este esențială pentru ca Statele Unite să își modernizeze infrastructura de energie nucleară și pentru dezvoltarea tehnologiilor de energie nucleară transformațională care reduc generarea de deșeuri și îmbunătățesc securitatea nucleară, a declarat secretarul american pentru energie, Rick Perry.

Locuitorii se feresc de energia nucleară în urma accidentului de la Cernobîl

Locuitorii americani s-au ferit de energia nucleară de când nucleul din Insula Three Mile din Pennsylvania a suferit o desființare parțială în 1979, într-una dintre cele mai grave accidente nucleare ale națiunii.

Acesta a fost urmat de un reactor la centrala nucleară de la Cernobâl din Ucraina, care a explodat și arde în 1986. În 2011, un cutremur și un tsunami au dus la dezastrul nuclear de la Fukushima din Japonia, unde nucleele a trei reactoare au suferit topiri după ce sistemele de răcire au eșuat.

Oficialii Statelor Unite ale Americii garantează centrale sigure

Oficialii federali spun că reactorul de testare propus ar ajuta la crearea de combustibili, materiale și reactoare noi și mai sigure dezvoltate de companii civile din SUA.

„Dacă această capacitate nu este disponibilă inovatorilor americani cât mai curând posibil, trecerea permanentă a dominanței tehnologiei nucleare către alte state internaționale precum China și Federația Rusă va accelera, în detrimentul sectorului industrial nuclear al SUA”, a spus Rita Baranwal , secretarul adjunct al Departamentului Energiei pentru Energie Nucleară.

Reînoirea energiei nucleare, strategie a liderului de la Casa Albă


Reînnoirea energiei nucleare a națiunii face parte dintr-o strategie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din SUA, prin generarea de energie electrică fără carbon, cu energie nucleară inițiată sub administrația Obama și continuând sub administrația Trump, în ciuda redresării liderului de la Casa Albă, de încălzirea globală.

Reducerea combustibilului nuclear uzat, spun oficialii federali, este și un obiectiv al noului reactor de testare. SUA nu au un depozit permanent pentru aproximativ 77.000 de tone (70.000 tone) de combustibil cheltuit radioactiv, stocate în principal la centralele nucleare comerciale unde au fost folosite pentru producerea de energie electrică.

Departamentul Energiei are în vedere construirea reactorului de testare la Laboratorul Național Idaho din estul Idaho sau Laboratorul Național Oak Ridge din estul Tennessee.

Pe un plan conex, Departamentul Energiei la sfârșitul anului trecut a repornit Reactorul de testare tranzitorie la Laboratorul Național Idaho pentru a testa noi combustibili nucleari. Această instalație este în așteptare din 1994.

Aurelian Marian Soare



ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS