9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaMii de oameni au protestat la Budapesta. Au cerut demisia premierului Orban

Mii de oameni au protestat la Budapesta. Au cerut demisia premierului Orban

Mii de oameni au protestat marți la Budapesta, lângă parlament, cerând procurorului-șef și prim-ministrului Viktor Orban să demisioneze. Un fost membru al guvernului a acuzat un consilier principal al lui Orban că a încercat să se amestece într-un caz de corupție.

Protestatarii au mărșăluit de la parchetul șef către parlament strigând „Demisia, demisia”, mulți purtând torțe. Peter Magyar a publicat anterior o înregistrare a unei conversații cu Judit Varga, pe atunci soția sa și ministrul justiției al Ungariei, în care aceasta a detaliat o încercare a consilierilor șefului de cabinet al lui Orban de a elimina anumite părți din documente într-un caz de corupție.

Luare de mită

Cazul este centrat pe fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Pal Volner, care a fost acuzat în 2022 de acceptare de mită de la fostul șef al executorilor judecătorești, Gyorgy Schadl. Ambii au pledat nevinovați. Procurorii cer condamnări la închisoare pentru cei doi. Procurorii au declarat într-o declarație că vor analiza caseta, pe care Magyar a spus că a înregistrat-o în ianuarie 2023, și vor fi colectate alte probe.

„Este imposibil din punct de vedere juridic și fizic să eliminați și să vă amestecați în actele de urmărire penală”, se arată în declarație. Procurorii erau programați să susțină o conferință de presă joi.

Contestarea lui Orban

Acuzațiile vin într-un moment politic sensibil pentru Orban înaintea alegerilor parlamentare europene din iunie. Există și un scandal de abuzuri sexuale care a doborât luna trecută doi dintre aliații politici ai lui Orban:

  • fostul președinte,
  • fostul ministru al justiției Judit Varga, potrivit Reuters.

Magyar, de 43 de ani, un avocat fost apropiat al guvernului, plănuiește să lanseze un nou partid pentru a-l contesta pe Orban. „Ungurii vă mulțumesc… pentru că ați venit cu mii în această seară… pentru a le spune celor de la putere că ne-am săturat”, le-a spus el protestatarilor într-un discurs. Pe banda audio, înregistrată în casa cuplului de atunci și publicată pe pagina de Facebook a lui Magyar, Varga spune că, consilierii legați de ministrul șef al cabinetului, Antal Rogan, le-au sugerat procurorilor că ar trebui să fie șters din documentele legate de cazul Volner/Schadl.

Ceartă conjugală

Judith Varga a răspuns după difuzarea înregistrării, acuzându-l pe Peter Magyar de faptul că a constrâns-o să facă aceste declaraţii.

”El a citit zvonuri în presă şi, cum mă teroriza de mai multe zile, am spus ce voia să spun ca să mă lase în pace”, scrie ea pe Facebook.

Guvernul Orban nu a reacţionat cu privire la fondul acstei înregistrări, a cărei autenticitate AFP scrie că nu a fost în măsură să o verifice. ”O ceartă conjugală cu o femeie sub influenţă nu are nimic a face cu viaţa publică”, a declarat într-un mesaj video şeful de cabinet al Viktor Orban, Gergely Gulyas.

Citește și: Incendiu la piața de flori din Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS