17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaLiderul de centru-dreapta al Portugaliei, Luis Montenegro, a fost numit prim-ministru

Liderul de centru-dreapta al Portugaliei, Luis Montenegro, a fost numit prim-ministru

Liderul de centru-dreapta Luis Montenegro a fost numit prim-ministru al Portugaliei miercuri seara. Va trebui să formeze un guvern de coaliție și să se confrunte cu o extremă dreaptă în creștere după victoria resdusă a partidului său la alegerile parlamentare.

Avocatul de 51 de ani și parlamentar veteran îi urmează lui Antonio Costa, membru al Partidului Socialist, care se afla la putere din 2015. Alianța Democrată (AD) a făcut campanie pe baza promisiunilor de a stimula creșterea economică prin reducerea taxelor și de a îmbunătăți serviciile de sănătate publică și educația nesigure, care au fost lovite de grevele profesorilor și ale lucrătorilor școlilor din cauza salariului.

Montenegro își va prezenta noul guvern miercurea viitoare, acesta urmând să preia mandatul pe 2 aprilie, a declarat noul lider ales. Montenegro s-a întâlnit cu președintele Marcelo Rebelo de Sousa. Întâlnirea lor a marcat sfârșitul procesului de numire a unui nou prim-ministru.

AD nu are majoritate în Parlament

AD a lui Montenegro a învins actualul Partid Socialist (PS) la alegerile din 10 martie, dar a câștigat doar 79 de locuri. Este cu mult sub majoritatea în parlamentul de 230 de locuri. Chiar și cu sprijinul micului partid Inițiativa Liberală (IL) prietenos cu afacerile, AD ar avea nevoie de sprijinul partidului anti-imigrație Chega pentru a ajunge la o majoritate de 116 locuri.

Alegerile au fost convocate după ce Costa, de 62 de ani, și-a dat demisia în mod neașteptat în noiembrie, în urma unei anchete privind traficul de influență care a implicat percheziția reședinței sale oficiale și arestarea șefului său de cabinet.

PS a ajuns pe locul al doilea la alegeri, cu 28% din voturi și 78 de locuri în parlament. Chega a înregistrat cele mai mari câștiguri, 50 de locuri după ce a luat doar 12 la ultimele alegeri din 2022, cimentându-și poziția în peisajul politic al Portugaliei. Dar Montenegro a exclus formarea unei coaliții cu Chega, spunând că intenționează să formeze un guvern minoritar.

Liderul lui Chega, Andre Ventura, a avertizat săptămâna aceasta despre instabilitate politică dacă AD va continua să respingă o coaliție, amenințând că se va opune acesteia dacă Montenegro ar refuza să deschidă negocierile.

Negocieri bugetare

Termenul din toamnă pentru acordul bugetului de stat pentru 2025 va fi primul proces de foc pentru Montenegro. Noul lider socialist Pedro Nuno Santos a declarat că partidul său se va abține de la doborârea unui guvern minoritar de centru-dreapta.

El a avertizat că va vota împotriva primului său buget. Santos a declarat marți că este gata să voteze un amendament bugetar pentru a crește salariile profesorilor, ofițerilor de poliție, asistentelor și grefierilor, dar că un vot favorabil al Partidului Socialist în ansamblu este „practic imposibil”.

Dar nu este neapărat condamnat să fie un guvern instabil, deoarece „niciunul dintre jucători nu are interes să declanșeze o criză”, a adăugat el. Prim-ministrul în exercițiu Costa a spus că nu va exista „nicio schimbare” în politica externă a Portugaliei. „Chiar și Chega, spre deosebire de partidele de extremă dreaptă din alte țări europene, nu a militat niciodată împotriva Uniunii Europene și nu a exploatat vreo atitudine eurosceptică”, a spus Costa la ultima sa reuniune a Consiliului European de la Bruxelles. Montenegro va călători, de asemenea, la Bruxelles pentru a participa joi la o reuniune a Partidului Popular European, potrivit France24.

Citește și: A stat cu un făt pietrificat în burtă peste 50 de ani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS