17.8 C
Craiova
sâmbătă, 26 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaRegina Danemarcei abdică după 52 de ani de domnie

Regina Danemarcei abdică după 52 de ani de domnie

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei spune că va abdica după 52 de ani. Anunțul a fost făcut în discursul său tradiţional de Anul Nou.

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, cel mai longeviv monarh din Europa, a declarat duminică că va abdica pe 14 ianuarie. Ea va preda ștafeta fiului ei, Prințul Moștenitor Frederik, potrivit France 24.

Margrethe, de 83 de ani, a domnit timp de 52 de ani și a fost singura regină a Europei, după moartea Elisabetei a II-a a Marii Britanii. Ea a fost salutată pentru că a modernizat subtil regalitatea daneză în jumătatea ei de secol pe tron. A făcut anunțul surpriză în timpul discursului ei tradițional de Revelion, difuzat de televiziunea daneză. A invocat vârsta și problemele de sănătate.

Discursul emoționant al reginei Margrethe

„În două săptămâni am fost regina Danemarcei timp de 52 de ani. Un timp atât de lung nu trece fără urmări pentru nicio fiinţă umană – nici măcar pentru mine! Timpul te uzează, iar „zilele proaste” devin tot mai frecvente”, a spus regina după ce a trimis felicitările de Anul Nou. „Nu mai poţi depăşi aceleaşi lucruri pe care le puteai depăşi cândva”, a spus ea, referindu-se cel mai probabil la operaţia la spate pe care a suferit-o la începutul acestui an.

„Am decis că acum este momentul potrivit. La 14 ianuarie 2024, la 52 de ani după ce i-am succedat iubitului meu tată, voi renunţa la funcţia de regină a Danemarcei. Voi preda tronul fiului meu, prinţul moştenitor Frederik”, a anunţat regina.

Ulterior, ea şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul şi asistenţa pe care le-a primit de-a lungul anilor, care „au fost cruciale” pentru ca ea să poată îndeplini sarcina de regină a Danemarcei.

„Sper că noul cuplu regal va fi întâmpinat cu aceeaşi încredere şi afecţiune pe care le-am primit eu”, a spus suverana daneză.

În final, cuvintele obligatorii „Dumnezeu să salveze Danemarca” au fost rostite de o regină Margrethe vizibil emoţionată.

Citește și: Cresc alocațiile de la 1 ianuarie 2024! Cât vor primi copiii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS