22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaMoscova denunță întoarcerea comandanților Mariupol trimiși în Turcia

Moscova denunță întoarcerea comandanților Mariupol trimiși în Turcia

Moscova denunță întoarcerea comandanților Mariupol trimiși anul trecut în Turcia în schimbul de prizonieri. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întors din Turcia cu cei cinci comandanţi ai fostei garnizoane din Mariupol.

Aceștia au fost nevoiţi să rămână în Turcia în conformitate cu termenii unui schimb de prizonieri cu Rusia care a avut loc anul trecut. Comandanţii, consideraţi eroi în Ucraina, au condus anul trecut apărarea portului Mariupol, cel mai mare oraş capturat de Rusia. Mii de civili ar fi fost ucişi în interiorul Mariupolului, după ce forţele ruseşti au devastat oraşul într-un asediu de trei luni.

„Ne întoarcem acasă din Turcia și ne aducem eroii acasă”, a spus Zelenskiy, care s-a întâlnit vineri cu președintele turc Tayyip Erdogan la Istanbul.

„Soldații ucraineni Denys Prokopenko, Svyatoslav Palamar, Serhiy Volynsky, Oleh Khomenko, Denys Shleha. În sfârșit, vor fi alături de rudele lor”, a spus el pe Telegram.

Rusia nu a fost informată

„Întoarcerea liderilor regimentului Azov din Turcia în Ucraina nu este altceva decât o încălcare flagrantă a termenilor acordurilor existente. Mai mult, în acest caz, condiţiile au fost încălcate atât de partea ucraineană, cât şi de partea turcă”. Acesta este declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov dând de înţeles că partea rusă nu fost informată.

Preşedintele turc Recep Erdoğan a declarat sâmbătă că Vladimir Putin va efectua o vizită în Turcia luna viitoare. Peskov a declarat ulterior că nu a fost convenită nicio dată, potrivit The Guardian.

Peskov a spus că eliberarea a fost rezultatul presiunii puternice din partea aliaților Turciei din NATO. Săptămâna viitoare are loc un summit al alianței militare la care Ucraina speră să primească un semn pozitiv cu privire la viitoarea sa aderare.

Citește și: Premierul Ciolacu, întâlnire cu miniștrii și șefi de instituți în cazul bătrânilor torturați în azile

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS