13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaTurcia a ratificat tratatul pentru aderarea Finlandei la NATO

Turcia a ratificat tratatul pentru aderarea Finlandei la NATO

Turcia a ratificat tratatul pentru aderarea Finlandei la NATO, deschizând drumul pentru definitivarea integrării ţării în Alianţa Nord-Atlantică, informează Reuters.

Finlanda va deveni al 31-lea membru al NATO după ce parlamentul Turciei a votat pentru aprobarea cererii sale, potrivit BBC. Turcia a amânat de luni de zile tentativa Finlandei de a se alătura alianței defensive a Occidentului – plângându-se că națiunea nordică îi sprijină pe „terorişti”.

Suedia, care a solicitat să se alăture NATO în aceeași perioadă anul trecut, este încă blocată de Ankara din cauza unor plângeri similare. Orice extindere a NATO are nevoie de sprijinul tuturor membrilor săi.

Finlanda va fi acum admisă oficial în NATO la următorul său summit, care va avea loc în iulie în Lituania. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a dat aprobarea cererii Finlandei la începutul lunii martie. El a lăudat „pașii autentici și concreti” ai țării în ceea ce privește securitatea Turciei.
Dar ostilitatea lui continuă față de Suedia a fost clară – deoarece a acuzat din nou țara că îmbrățișează militanții kurzi și le-a permis să manifeste pe străzile din Stockholm.

Reacția președintelui Finlandei

Preşedintele finlandez a mulţumit celor 30 de ţări membre ale NATO pentru sprijinul acordat aderării ţării sale

„Vreau să le mulţumesc tuturor pentru încredere şi sprijin”, a spus într-un comunicat de presă şeful statului, Sauli Niinisto. El şi-a exprimat dorinţa intrării „cât mai curând” a Suediei în Alianţa Nord-Atlantică, a cărei candidatură continuă să fie blocată de Turcia. „Finlanda va fi un aliat puternic şi capabil, dedicat securităţii alianţei”, a promis preşedintele Sauli Niinisto.

„Ne vom apăra reciproc”, a promis, la rândul ei, premierul finlandez Sanna Marin, care va încerca să câştige un al doilea mandat la alegerile generale de duminică.”Finlanda este alături de Suedia acum şi în viitor şi sprijină candidatura lor”, a scris ea pe Twitter.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat ratificarea aderării Finlandei de către Parlamentul Turciei, declarând că aceasta va face „familia NATO mai puternică şi mai sigură”.”Salut votul pentru finalizarea ratificării aderării Finlandei. Acest lucru va face întreaga familie NATO mai puternică şi mai sigură”, a scris oficialul norvegian pe Twitter.

Citește și: Un arsenal cu pistoale și puști, descoperit la Roma

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS