20.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaUE ar putea trimite o misiune civilă pentru Moldova să o ajute la întărirea justiției

UE ar putea trimite o misiune civilă pentru Moldova să o ajute la întărirea justiției

UE este în curs de a planifica o misiunea civilă în R. Moldova, a anunțat publicația germană Die Welt, citată de Europa Liberă.

Alături de Polonia, Țările Baltice, Suedia, Cehia, Portugalia, România și Danemarca, Germania este unul dintre cei mai importanți susținători ai proiectului. Diplomații se așteaptă ca noua misiune să înceapă „la începutul verii”.

Ţările membre ar urma să trimită consilieri care să lucreze, alături de autoritățile moldovene

În cadrul misiunii, relatează Welt am Sonntag, țările membre ar urma să trimită consilieri care să lucreze, alături de autoritățile moldovene, la întărirea justiției, poliției și serviciilor vamale, în general la „înființare a unui sector de securitate eficient.” În plus, UE dorește să trimită experți care să ajute Moldova în lupta împotriva atacurilor cibernetice și a dezinformarii.

Sunt două din domeniile vulnerabile menționate și de președinta Maia Sandu la Conferința Internațională de Securitate de la Munchen, din februarie.

SEAE lucrează în prezent la un așa-numit concept de gestionare a crizelor pentru R. Moldova

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) lucrează în prezent la un așa-numit concept de gestionare a crizelor pentru R. Moldova, care va fi finalizat luna aceasta. În concept, experții europeni dezvoltă propuneri pentru dimensiunea, profilul și mandatul misiunii planificate, care trebuie apoi aprobate în unanimitate de toate guvernele implicate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS