10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaAcord istoric între NATO şi UE

Acord istoric între NATO şi UE

Uniunea Europeană şi NATO au semnat marţi o nouă declaraţie comună – a treia, după cele din 2016 şi 2018 – pentru a continua să-şi dezvolte cooperarea, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, transmit EFE şi dpa.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedinţii Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi al Consiliului European, Charles Michel, au semnat documentul la sediul alianţei nord-atlantice din Bruxelles.

Cele două părţi lucrează de mai multă vreme la această declaraţie, care iniţial urma să fie gata înaintea summitului liderilor NATO care s-a desfăşurat la Madrid în iunie 2022.

Secretarul general al NATO a subliniat în diverse ocazii necesitatea de a extinde cooperarea dincolo de mobilitatea militară, anduranţa la tehnologiile emergente şi disruptive şi impactul schimbărilor climatice asupra securităţii.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a apropiat UE şi NATO. Prin Declaraţia de azi vrem să ne aducem cooperarea la nivelul superior, pentru a asigura pacea şi stabilitatea”, a adăugat și preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a punctat că „de la începutul Războiului rus în Ucraina, cooperarea UE-NATO a devenit mai puternică” și că „astăzi , prin noua Declaraţie Comună, ne aducem parteneriatul la un nou nivel”.

„Ne vom adânci cooperarea şi o vom extinde la domenii noi”, a promis von der Leyen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS