15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaTurcia dorește prelungirea acordului pe cereale dintre Ucraina și Rusia cu încă un an

Turcia dorește prelungirea acordului pe cereale dintre Ucraina și Rusia cu încă un an

Turcia propune prelungirea cu un an a acordului dintre Ucraina și Rusia privind exportul de cereale din porturile ucrainene. Actuala înțelegere expiră la 19 noiembrie.

Propunerea de prelungire a acordului a fost făcută prin vocea ministrul turc al apărării, care susține că problemele umanitare ar trebui să fie separate de conflictul legat de invazia Rusiei în Ucraina.

Oficialul de la Ankara precizează că cel puţin 430 de nave au părăsit porturile ucrainene şi că cerealele exportate depăşesc deja 10 milioane de tone, în virtutea acordului semnat în luna iulie.

Acordul dintre Rusia şi Ucraina, mediat de Națiunile Unite şi Turcia, a deblocat exportul de cereale şi alte produse alimentare din porturile ucrainene. Kievul a negat, săptămâna trecută, că a oferit noi garanţii pentru ca Moscova să revină la acordul privind coridorul de cereale şi nici nu a făcut vreo concesie. Într-un mesaj online, Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, a spus că Ucraina nu şi-a asumat nicio obligaţie nouă în afara celor existente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS