12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaLiderul Partidului Moderat din Suedia, desemnat să formeze noul Guvern

Liderul Partidului Moderat din Suedia, desemnat să formeze noul Guvern

Liderul Partidului Moderat din Suedia, Ulf Kristersson, a fost desemnat luni, să formeze noul Guvern, după ce blocul de dreapta a câştigat alegerile legislative, relatează AFP, citată de News.ro.

Preşedintele Riksdag-ului, parlamentul suedez, l-a numit, luni după-amiază, să obţină o majoritate astfel încât să devină prim-ministrul Suediei.

Partidele de dreapta nu au fost niciodată la putere cu sprijinul extremei drepte în Sueidia, rezultat al unei apropieri iniţiate de Ulf Kristersson în urmă cu trei ani.

”Am decis să îi dau liderului Moderaţilor, Ulf Kristersson, misiunea de a studia condiţiile formării unui Guvern care poate fi acceptat de Parlament”, a anunţat Andreas Norlen în cadrul unei conferinţe de presă.

Ulf Kristersson trebuie să obţină sprijinul celor patru partide ale blocului care au câştigat alegerile

Ulf Kristersson trebuie să obţină sprijinul celor patru partide ale blocului care au câştigat alegerile, respectiv liberalii de centru-dreapta, Democraţii Suedezi (SD) de extrema dreaptă, moderati şi creştin-democraţi.

În urma întrevederii cu preşedintele Camerei, Ulf Kristersson a spus că formarea unui Guvern va dura ”puţin timp”.

Democraţii Suedezi îşi doresc să fie parte din Guvern, dar celelalte trei partide se opun acestei variante. Scenariul cel mai probabil este cel al unui Guvern format din Partidul Moderaţilor şi al creştin-democraţilor şi, eventual, liberali, dar SD-ul se mulţumeşte să fie o forţă de sprijin în Parlament.

Democraţii Suedezi ar putea negocia progrese politice

Democraţii Suedezi ar putea negocia progrese politice referitoare la subiecte importante pentru ei sau chiar postul următorului preşedinte al Camerei. Negocierile ”merg bine şi totul este discutat într-un singur pachet”, a declarat, luni, Jimmie Åkesson.

Cu 73 de mandate, SD ar fi principalul partid în viitoarea majoritate, înaintea Partidului Moderaţilor, cu 68 de mandate, a creştin-democraţilor, cu 19 mandate, şi a liberalilor, care au doar 16 mandate. În total, majoritatea este fragilă, cu o diferenţă de doar trei mandate pentru blocul de stânga (176-173), condus de social-democraţii Magdalenei Andersson (107 mandate).

Magdalena Andersson acţionează în calitate de şef al guvernului. Alegerea prim-ministrului de către Parlament nu poate avea loc înainte de reluarea sesiuniunilor parlamentare pe 27 septembrie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS