16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaReacția Rusiei după ce Ucraina și R. Moldova au primit statut de candidate la UE

Reacția Rusiei după ce Ucraina și R. Moldova au primit statut de candidate la UE

Kremlinul spune că decizia şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la UE este o „afacere internă a Europei”.

Acesta a fost răspunsul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la întrebările jurnaliștilor. El a adăugat că este „important” pentru Moscova ca „toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (…) în relaţiile acestor ţări cu Rusia”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Peskov a mai spus că speră ca această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a criticat dorinţa Republicii Moldova „de a deveni mai europeană decât europenii înşişi”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a criticat, de asemenea, dorinţa Republicii Moldova „de a deveni mai europeană decât europenii înşişi”.

El a reamintit că Turcia, care este ţară candidată la UE de circa 20 de ani, „nu a reuşit niciodată să avanseze mai mult”.

„Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”, a mai spus Peskov.

Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au acordat joi Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la clubul comunitar, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană (CE) a făcut o recomandare în acest sens. Această decizie marchează începutul unui proces lung şi complex în vederea aderării la forul comunitar.

Consiliul European a decis să recunoască „perspectiva europeană” a Georgiei, dar nu i-a acordat încă statutul de candidat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS