17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaBulgaria: Moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Kiril Petkov

Bulgaria: Moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Kiril Petkov

Premierul reformist al Bulgariei, Kiril Petkov, ar putea fi demis miercuri, la doar 6 luni de la instalarea în funcție. Parlamentul Bulgariei supune la vot miercuri o moțiune de cenzură împotriva lui Petkov, moțiune inițiată de mai mulți oligarhi deranjați de campania anticorupție lansată de premier.

Împotriva lui Petkov s-au coalizat mai mulți oligarhi și proprietari de trusturi media. Printre aceștia se numără și Delian Peesvki, mogul media și fost șef al serviciului secret intern.

Moțiunea împotriva coaliției de guvernare a fost propusă de partidul de opoziție GERB al fostului prim-ministru Boiko Borisov, una dintre principalele ținte ale campaniei anti-corupție. Partidul populistului Borisov a acuzat guvernul Petkov că nu a reușit să limiteze inflația.

Chiar și unii politicieni din partidul care l-a susținut pe Petkov au anunțat că vor vota moțiunea, care are șanse să treacă.

Petkov, care a studiat la Harvard, a deblocat mai multe dosare sensibile în relația bilaterală cu România, printre care construcția unui gazoduct blocat șase ani de precedentele guverne de la Sofia, precum și curățarea Dunării de aluviuni pentru a permite o mai bună circulație a navelor fluviale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS