17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaComponența noului parlament al Franței

Componența noului parlament al Franței


Preşedintele Emmanuel Macron va conduce începând de luni o Franţă transformată, după alegeri legislative în urma cărora partidul său a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, deschizând o perioadă de incertitudine şi instabilitate, relatează AFP.

Coaliţia preşedintelui francez s-a clasat pe primul loc, însă fără majoritate absolută şi mai mulţi piloni ai guvernului condus de Elisabeth Borne care au candidat au fost înfrânţi.
Coaliţia președintelui francez Emmanuel Macron va avea 245 de locuri în noua configurație a Adunării Naţionale dintr-un total de 577.

Potrivit rezultatelor electorale comunicate de Ministerul Internelor, blocul de stânga (Nupes) va avea 131 de fotolii în legislativul de la Paris.

Extrema dreaptă (Rassemblement National) va avea 89 de locuri, ceea ce reprezintă un rezultat istoric pentru Marine Le Pen.

În urma acestui rezultat, grupul macronist Împreună (“Ensemble”) va fi obligat să guverneze cu republicanii (Les Republicains), care vor avea 61 de fotolii de deputat.

Prezența la urne a fost duminică de 46,23%, mai redusă decât în 2012 (55,4%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS