21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaPreședintele Macron ajunge în România

Președintele Macron ajunge în România

Însoţit de miniştrii de externe, Catherine Colonna, şi apărării, Sébastien Lecornu, președintele Franței, Emmanuel Macron, va ajunge la sfârşitul zilei de marți la baza Mihail Kogălniceanu, lângă Constanţa, principalul port românesc la Marea Neagră, punct devenit strategic după începutul războiului.

Șeful statului francez va fi întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă, apoi va discuta cu forţele misiunii Aigle, lansată în cadrul întăririi de către NATO a „poziţiei sale de descurajare şi defensive pe flancul său estic al Europei”.
Naţiune-cadru în această operaţiune, Franţa desfăşoară 500 de militari, dintre care 350 din armata terestră, din diferite unităţi. Aceştia formează Batalionul „vârf de lance” („Spearhead Battalion”) împreună cu 300 de soldaţi belgieni care vor fi înlocuiţi de olandezi în lunile următoare.

Marți seară, preşedintele Klaus Iohannis se va afla la Haga, la o reuniune în format restrâns organizată de premierul olandez şi cel danez pentru pregătirea Summitului NATO, programat la sfârșitul acestei luni.
Prezenți vor mai fi premierii Belgiei, Letoniei, Poloniei şi Portugaliei, precum şi secretarul general NATO.

Surse politice spun că președintele Klaus Iohannis s-ar putea alătura omologului francez, cancelarului german și premierului italian pentru o vizită, joi, la Kiev.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS