22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropa(VIDEO) Baza Kogălniceanu, gazda președintelui Iohannis, premierului Ciucă și cel al Belgiei

(VIDEO) Baza Kogălniceanu, gazda președintelui Iohannis, premierului Ciucă și cel al Belgiei

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, au vizitat Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Șeful statului a declarat că vor fi continuate eforturile pentru a asigura răspunsul “prompt”, “hotărât” şi “robust” al Alianţei Nord-Atlantice la orice provocare sau ameninţare posibilă.

“Vom continua eforturile noastre pentru a asigura răspunsul prompt, hotărât şi robust al Alianţei Nord-Atlantice la orice provocare sau ameninţare posibilă. După cum am decis la recentul Summit de la Bruxelles, vom accelera transformarea Alianţei pentru a consolida postura de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul estic şi la Marea Neagră”, a spus Klaus Iohannis.

Alexander De Croo: NATO este și va rămâne o alianță defensivă

La rândul său, premierul Belgiei, Alexander De Croo, a spus că ”NATO este și va rămâne o alianță defensivă. Nu am căutat escaladarea și nici nu o vom face vreodată. Dar să îi fie foarte clar lui Putin și clicii lui: Aliații NATO sunt pregătiți să își apere teritoriul. Un atac asupra unuia din noi este un atac asupra tuturor. Suntem uniți în apărarea valorilor noastre și în apărarea teritoriului nostru. Și exact asta este misiunea trupelor belgiene care sunt staționate aici în România, împreună cu trupele din România, din Statele Unite, Olanda, Italia, Marea Britanie și alții.” – a spus șeful Guvernului Belgiei.

Oficialul belgian a fost primit, în cursul dimineţii, la Palatul Victoria, de omologul român.

Nicolae Ciucă, mesaj pentru Ucraina și Rusia: ‘Libertatea va învinge opresiunea!’

Șeful Guvernului României a avertizat că trebuie să fim pregătiți pentru posibilitatea ca războiul din Ucraina să fie unul de durată.

„Sunt onorat să fiu azi alături de militarii care dovedesc că NATO reprezintă cea mai cea mai concretă și puternică garanție de securitate pentru statele sale membre. (…) Trăim vremuri dificile pe care nu am crezut că le vom mai trăi în secolul 21. Trebuie să fim pregătiți pentru o criză de durată și pentru situația în care această criză se va extinde mai aproape de granița noastră.

Este timpul să trecem de la prezența înaintată la apărarea înaintată.

Este cea mai gravă criză de securitate. Condamnăm ferm invazia masivă din Ucraina. Condamnăm atacurile nemiloase ale trupelor rusești asupra civililor, încălcând prevederile legilor internaționale și ale umanității și deplângem pierderile tragice de vieți omenești, suferințele umane enorme și distrugerile provocate de invazia ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei. Acțiunile agresive ale Rusiei au determinat aliații să activeze planurile NATO pentru apărare, pentru a proteja Alianța. NATO va continua să ia toate măsurile și deciziile necesare pentru asigurarea securității și apărării tuturor aliaților. (…) Libertatea va învinge opresiunea!”, a spus Nicolae Ciucă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS