13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaRepublica Moldova: Zi de doliu pentru comemorarea victimelor din Ucraina

Republica Moldova: Zi de doliu pentru comemorarea victimelor din Ucraina

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care ziua de 4 aprilie 2022 este declarată zi de doliu în toată țara. Doliul este instituit întru comemorarea tuturor victimelor războiului declanșat de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, și în semn de profundă compasiune și solidaritate față de poporul ucrainean.

În conformitate cu decretul prezidențial, astăzi, în toate localitățile țării, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare Drapelul de Stat va fi coborât în bernă, iar la ora 12.00 se va cinsti memoria victimelor războiului din Ucraina prin păstrarea unui moment de reculegere.

Totodată, li se recomandă autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor să renunțe astăzi la desfășurarea acțiunilor distractive în masă, iar instituțiilor mass-media – să țină cont de specificul acestei zile la editarea publicațiilor și la formarea programelor.

Victime în rândul civililor

R.Moldova condamnă masacrul asupra civililor din Bucha, care se presupune că au fost uciși de trupele ruse.

Suntem șocați, alături de o lume întreagă, de masacrul din orașul Bucea de lângă Kiev. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanității, la fel cum condamnă acest război ilegal și neprovocat, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, susține Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.

Totodată, rușii acuză ucrainenii că ar fi bombardat orașul și ar fi lansat focuri de artilerie deja după plecarea forțelor lor militare, punctând că moartea civililor ar fi putut surveni inclusiv din acest motiv. De asemenea, Moscova susține că Kievul ar recurge la trucări pentru a cere Occidentului armament, scrie realitatea.md.

După plecarea trupelor ruse din unele regiuni ale Ucrainei, Kievul a publicat imagini cu persoane civile decedate, care au mâinile legate la spate. Consilierul prezidențial din Ucraina, Mihail Podoleak, declară că de vină ar fi militarii inamici. Pe de altă parte, Kremlinul în acuză că ar înscena asemenea fotografii pentru a cere Occidentului armament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS