3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropa(VIDEO) Bulgaria propune construirea a cel puțin cinci poduri peste Dunăre

(VIDEO) Bulgaria propune construirea a cel puțin cinci poduri peste Dunăre

-

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că a discutat luni, la Sofia, cu omologul bulgar, Kiril Petkov, despre realizarea infrastructurii rutiere și feroviare dintre România și Bulgaria, inclusiv despre propunerea părții bulgare de realizare a cel puțin cinci poduri peste Dunăre.

„Am insistat, de asemenea, pe ceea ce înseamnă demararea procesului de dragare a fluviului Dunărea, astfel încât să putem asigura navigația pe tot parcursul anului”, a spus premierul Ciucă prezentând un bilanț al întrevederilor bilaterale pe care le-a avut luni, la Sofia, cu omologii din Bulgaria, Muntenegru și Macedonia de Nord, conform Digi24.

Nicolae Ciucă a menționat că a discutat cu premierul bulgar și despre solicitarea României ca etnicii români care trăiesc în Bulgaria să poată să studieze în limba română.

Premierul Nicolae Ciucă a participat, luni, la reuniunea şefilor de guvern ai statelor NATO din Europa de Sud-Est, organizată la Sofia în contextul crizei provocate de Rusia în Ucraina.  

„Europa trece astăzi prin cele mai complicate timpuri de la cel de-al Doilea Război Mondial odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Securitatea și independența energetică, un subiect primordial pe agenda discuțiilor

În acest context, securitatea și independența energetică a reprezentat un subiect primordial pe agenda discuțiilor de la Sofia, atenția îndreptându-se în special către interconectorul Bulgaria-Grecia. 

Nicolae Ciucă spune că a discutat cu omologul bulgar, Kiril Petkov, despre modalitatea în care partea bulgară lucrează împreună cu partenerul grec la lucrările de finalizare a interconectorului dintre Bulgaria și Grecia.

„Am primit garanții că toate aceste lucrări se vor finaliza vara aceasta, în luna iunie, și ulterior va urma procesul de teste, astfel încât în toamna acestui an să putem să beneficiem de tranzitul de gaz lichefiat, care poate fi alimentat în portul Alexandroupolis din Grecia”, a anunțat Nicolae Ciucă. El a spus că a discutat cu Kiril Petkov și despre „aspecte legate de ceea ce poate să însemne sporirea capacității de aprovizionare cu gaz pe conducta Transbalkan,  oportunități care pot fi folosite nu numai pentru România și Bulgaria, ci și pentru celelalte țări din Europa”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:01:36

Locatarii din blocul care a explodat s-au întors după...

Ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, echipajele...

ȘTIRI GdS