10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaPreşedintele Franţei se întâlnește azi cu Vladimir Putin 

Preşedintele Franţei se întâlnește azi cu Vladimir Putin 

Președintele francez, Emmanuel Macron, merge luni la Moscova și discută cu președintele Vladimir Putin. Emmanuel Macron va face apoi o oprire la Kiev pentru a-i prezenta situația președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Începe o săptămână a unui adevărat festival diplomatic între Est și Vest, în contextul crizei din Ucraina, iar asta poate să fie o veste bună măcar din perspectiva principiului că armele tac, când diplomații vorbesc.

Președintele francez a discutat cu omologul său american, Joe Biden, înainte de a se întâlni cu Vladimir Putin

Președintele francez a discutat din nou la telefon, duminică seară, cu omologul său american, Joe Biden, cu care s-a consultat înainte de a se întâlni cu Vladimir Putin, a anunţat Preşedinţia Franţei. A fost o convorbire telefonică de 40 de minute, care s-a înscris într-o „logică de coordonare”, potrivit Palatului Elysee. Cei doi mai vorbiseră la telefon marţi, afirmându-și „sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei” şi conveniseră să rămână „în strâns contact” pe această problemă, potrivit Casei Albe. Și discuția de duminică dintre Macron și Biden s-a încheiat în aceeași notă – „au convenit să vorbească din nou, în curând”, a precizat Palatul Elysee, conform Digi24.

În cursul weekendului, şeful statului francez a mai discutat cu premierul britanic, Boris Johnson, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu liderii celor trei ţări baltice, preşedintele lituanian, Gitana Nauseda, şi premierii leton, Krisjanis Karins, şi eston, Kaja Kallas.

Macron se va deplasa marți la Kiev pentru a discuta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski

După ce se va întâlni luni cu Putin, Macron se va deplasa marți la Kiev pentru a discuta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar Macron îşi doreşte cu ardoare să-i ducă veşti bune după întâlnirea cu Putin, arată EFE.

Eurodeputata franceză Nathalie Loiseau, abia revenită dintr-o vizită de la Kiev, a lăudat demersurile diplomatice ale liderului francez. Macron „va găsi o ţară (Ucraina) care are ochi doar pentru UE”, a spus Loiseau, într-un articol de opinie publicat în JDD.

Intensa agendă internaţională a lui Macron ar putea culmina cu o întrevedere, la Berlin, cu cancelarul german Olaf Scholz – care se deplasează luni la Washington – şi cu preşedintele polonez Andrzej Duda.

„Polonia are o sensibilitate specială, trebuie să i-o respectăm şi să ţinem cont de suspiciunea din relaţiile din perioada sovietică”, au afirmat surse de la Elysee, citate de EFE. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS