16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaRusia caută să obţină plecarea forţelor NATO din România şi Bulgaria

Rusia caută să obţină plecarea forţelor NATO din România şi Bulgaria

Rusia caută să obţină plecarea forţelor NATO din România şi Bulgaria, ca parte a propunerilor sale de securitate, a relatat vineri agenţia de presă rusă RIA, citată de Reuters.  

Kremlinul vrea plecarea forțelor NATO din România și Bulgaria. Aceasta este una din cerințele de securitate ale Rusiei prezentate în negocierile cu SUA, susține agenția rusă RIA.

Garanţiile de securitate pe care Rusia caută să le obţină de la Occident includ prevederi care presupun plecarea forţelor NATO din România şi Bulgaria, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, informează Reuters.

Moscova a cerut garanţii din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic

Moscova a cerut garanţii din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997.

Răspunzând unei întrebări despre ce ar însemna acest lucru pentru România şi Bulgaria, care au aderat la NATO după 1997, MAE rus a transmis că Moscova doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări.

„Este vorba de retragerea forţelor străine, tehnicii şi armamentelor“

“Unul dintre elementele de bază ale iniţiativelor noastre este formulat în mod special foarte clar şi nu permite alte interpretări. Este vorba de retragerea forţelor străine, tehnicii şi armamentelor, precum şi de alţi paşi în scopul revenirii la configuraţia care era în 1997 pe teritoriul ţărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Printre acestea se numără şi Bulgaria şi România”, a menţionat MAE rus.

Joe Biden a anunțat sporirea prezenței NATO în România și Polonia

Informația vine în contextul în care președintele american Joe Biden a anunțat sporirea prezenței NATO în România și Polonia, ”o obligație sacră” din partea alianților occidentali. Ulterior, și Franța a anunțat trimiterea de trupe în România.

”Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat preşedintele Biden, întrebat în legătură cu o eventuală invadare a Ucrainei de către trupele ruseşti, dar şi cu solicitările părţii ruse vizând menţinerea unei sfere de influenţă care implică retragerea trupelor americane şi a armelor nucleare din statele fostului bloc sovietic.

”Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice”, a reacționat președintele României, Klaus Iohannis.

Joe Biden a insistat asupra necesității ca NATO să afișeze front unit în fața amenințării ruse

Joe Biden a insistat asupra necesității ca NATO să afișeze front unit în fața amenințării ruse. Asta după ce Emmanuel Macron a îndemnat statele Uniunii Europene să poarte propriul dialog cu Moscova.

”Mă îngrijorează că lucrurile ar putea scăpa de sub control foarte uşor. Sper că Vladimir Putin înţelege că riscă un război nuclear în toată regula”, a declarat Biden.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS