17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaÎntrevederea premierului Nicolae Ciucă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel

Întrevederea premierului Nicolae Ciucă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, a avut, pe 20 decembrie, o întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la prioritățile agendei europene, inclusiv în contextul discuțiilor recente de la nivelul liderilor pe o serie de dosare de actualitate, precum gestionarea pandemiei de Covid-19, evoluția prețurilor la energie şi impactul acestora asupra obiectivelor vizând tranziția verde, perspectivele politicii europene de securitate și apărare, respectiv evoluțiile din Vecinătatea Estică.

Prim-ministrul României a prezentat principalele priorități ale Guvernului și a oferit asigurări privind angajamentul României de a sprijini în continuare, ca stat profund atașat proiectului european și valorilor sale fundamentale, eforturile de consolidare a coeziunii și convergenței la nivelul Uniunii.

În context, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat disponibilitatea deplină a Guvernului României de a coopera deschis cu instituțiile europene pentru promovarea acestor obiective și pentru avansarea de soluții și instrumente menite să contribuie la întărirea rezilienței Uniunii în perioada post-criză. Exprimând atașamentul pentru valorile statului de drept, premierul Ciucă a reiterat determinarea autorităților române de a continua lupta anticorupție, menționând relevanța în acest sens a recent adoptatei Strategii Naționale în domeniu.

Gestionarea crizei generate de pandemia de Covid-19

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au evidențiat importanța continuării eforturilor europene comune pentru gestionarea crizei generate de pandemia de Covid-19, cu accent pe consolidarea rezilienței în domeniul sanitar, precum și pentru implementarea deplină a instrumentelor europene care să permită relansarea economică la nivel european, în paralel cu procesul de tranziție verde și digitală.

Prim-ministrul României a reiterat importanța acordată de Guvernul României obiectivului finalizării Mecanismului de Cooperare și Verificare, precum și aderării României la spațiul Schengen.

În context, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a evidențiat importanța procesului de redresare economică, ca bază pentru avansarea politicilor și obiectivelor europene, apreciind rolul pe care Planul european de Redresare și Reziliență îl deține în susținerea eforturilor de relansare economică şi stimulare a investițiilor la nivelul statelor membre. Premierul României a făcut, totodată, referire la prioritățile majore ale României pentru perioada următoare, care vizează atât realizarea infrastructurii de bază în multiple domenii, cât şi adaptarea la procesele de transformare de la nivel european în domeniul digital şi al schimbărilor climatice. 

Procesul de tranziție ecologică

De asemenea, prim-ministrul României s-a referit la oportunitățile de dezvoltare și orientare spre viitor pe care procesul de tranziție ecologică le oferă statelor membre, subliniind, totodată, și necesitatea de a gestiona provocările inerente de o manieră echilibrată și echitabilă, astfel încât să nu fie adâncite diferențele de dezvoltare în interiorul Uniunii, iar realitățile diferite din statele membre să fie luate în considerare. 

În context, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat importanța pe care resursele de gaze naturale şi energia nucleară o au în susținerea activității economice de la nivel național, pentru România fiind esențială menținerea rolului acestora în procesul de tranziție. Premierul României a menționat, în context, importanța adoptării cât mai curând a actului delegat complementar privind taxonomia, care să includă gazul natural și energia nucleară.

Rezultatele recentului Summit al Parteneriatului Estic

Cei doi oficiali au salutat, totodată, rezultatele recentului Summit al Parteneriatului Estic, cu accent pe necesitatea implementării obiectivelor agreate cu acest prilej. În context, prim-ministrul României a reafirmat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru procesul de reformă democratică, precum și pentru asigurarea securității energetice, fiind necesară o acțiune coordonată a instituțiilor europene și statelor membre, inclusiv România.

În ceea ce privește situația de securitate privind Ucraina și de la Marea Neagră, prim-ministrul Ciucă a subliniat necesitatea unei abordări unitare a UE, prin transmiterea unui mesaj ferm la adresa acțiunilor agresive și destabilizatoare ale Rusiei, în conformitate cu concluziile Consiliului European de săptămâna trecută.

Prim-ministrul României a menționat importanța strategică a relației transatlantice pentru promovarea obiectivelor împărtășite și gestionarea provocărilor comune, arătând că o cooperare și o coordonare strânsă UE-SUA au vocația de a contribui la consolidarea rolului global al UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS