16.2 C
Craiova
vineri, 27 mai, 2022
Știri de ultima orăPoliticaEuropaFiica lui Navalnîi a primit Premiul Saharov pe 202

Fiica lui Navalnîi a primit Premiul Saharov pe 202

Fiica lui Aleksei Navalnîi, Daria Navalnaia, a primit miercuri Premiul Saharov al Parlamentului European în numele tatălui ei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Strasbourg.
Închis în prezent într-o colonie de muncă forţată din Rusia, Aleksei Navalnîi a fost liderul opoziţiei pentru mai bine de un deceniu, făcându-se cunoscut prin lupta sa împotriva corupţiei şi împotriva încălcărilor drepturilor omului de către Kremlin.

În deschiderea ceremoniei din plenul Parlamentului European, preşedintele acestui for, David Sassoli, a lăudat curajul lui Navalnîi.

„A fost ameninţat, torturat, otrăvit, arestat, întemniţat, dar tot nu au reuşit să-l oprească să vorbească… Aşa cum el însuşi spunea odată, acolo unde drepturile omului sunt nesocotite, înfloreşte corupţia. Cred că are dreptate. Lupta împotriva corupţiei este şi o luptă pentru respectarea drepturilor universale ale omului. Este în mod cert o luptă pentru demnitatea umană, pentru bună guvernare şi pentru stat de drept”, a spus Sassoli, cerând eliberarea imediată şi necondiţionată a lui Navalnîi.

Critici la adresa celor care fac compromisuri cu dictatorii

După ce a primit premiul în numele tatălui său, Daria Navalnaia i-a criticat pe cei dispuşi la compromisuri cu dictatorii în interesul pragmatismului, insistând că Europa trebuie să rămână fidelă idealurilor sale.

„Când i-am scris tatălui meu şi l-am întrebat: ce anume vrei să spun în discurs din punctul tău de vedere, el mi-a zis: spune că nimeni nu trebuie să pună semnul egal între Rusia şi regimul lui Putin. Rusia este parte din Europa şi noi luptăm să devenim o parte a ei. Dar ne dorim ca şi Europa să lupte să rămână fidelă ei înseşi, ideilor minunate care se află la temelia sa. Ne luptăm pentru o Europă a ideilor, pentru celebrarea drepturilor omului, a democraţiei şi a integrităţii”, a spus Daria Navalnaia în plenul PE.

Au fost prezenţi la ceremonia de la Strasbourg şi Leonid Volkov, unul dintre consilierii politici ai lui Navalnîi şi şeful său de campanie în timpul alegerilor prezidenţiale din 2018, precum şi Kira Iarmîş, ataşatul de presă al acestuia.
Premiul îşi ia numele de la fizicianul şi politicianul disident sovietic Andrei Saharov şi constă într-un certificat şi un premiu în valoare de 50.000 de euro.

În 2020, Parlamentul European a acordat premiul opoziţiei democratice din Belarus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Primăria Craiova: găinile, caprele, oile, caii să dispară din...

S-a decis. Craiovenii nu mai au voie să crească...

ȘTIRI GdS