34 C
Craiova
miercuri, 17 august, 2022
Știri de ultima orăPoliticaEuropaAcceptarea României în spațiul Schengen, cerută de comisarul european Ylva Johansson

Acceptarea României în spațiul Schengen, cerută de comisarul european Ylva Johansson

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a susţinut marţi că spaţiul Schengen ar trebui să fie extins prin intrarea României, Bulgariei și Croaţiei ca membri, transmite agenția de presă croată Hina, citată de Agerpres.

„Virusul este un pericol real, dar controalele la frontierele interne nu au oprit şi nu vor opri virusul. Doar o acţiune coordonată ne va ajuta să depăşim această criză”, a declarat Johansson în faţa Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

„Haideţi ca începutul verii, vara lui 2021, această vară a libertăţii, să ne inspire pentru a restabili deplin libertatea de mişcare şi a face Schengen pregătit pentru viitor astfel încât copiii noştri să poată de asemenea lucra, studia şi călători în întreaga Europă, oricând şi oriunde doresc”, a îndemnat aceasta.

„Este timpul ca Bulgaria, România şi Croaţia să-şi ocupe locul”

„Şi să completăm spaţiul Schengen; este timpul ca Bulgaria, România şi Croaţia să-şi ocupe locul”, a adăugat Ylva Johansson în cadrul unei dezbateri asupra raportului anual privind Schengen, elaborat de eurodeputata slovenă Tanja Fajon (S&D).

Raportoarea Tanja Fajon s-a referit la introducerea frecventă a controalelor la frontierele interne din spaţiul Schengen după 2015, în special de la începutul pandemiei de COVID-19.

„Spaţiul Schengen ar trebui să fie acum complet funcţional“

„Spaţiul Schengen ar trebui să fie acum complet funcţional, deşi în realitate este complet paralizat. El este menţinut în viaţă de aparate”, a accentuat eurodeputata slovenă. Ea a adăugat că ar trebui adoptate măsuri împotriva ţărilor care încalcă regulile şi impun în mod nejustificat controale frontaliere.

De asemenea, Fajon s-a pronunţat la rândul ei pentru primirea Croaţiei, Bulgariei şi României în spaţiul Schengen.

„Nu acceptăm o Europă care funcţionează la două niveluri diferite”, a încheiat raportoarea PE.

În luna iunie, Comisia Europeană a cerut extinderea spaţiului Schengen

În luna iunie, Comisia Europeană a cerut extinderea spaţiului Schengen prin intrarea Bulgariei, Croaţiei şi României, care îndeplinesc toate condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul unic european de liberă circulaţie.

Spaţiul Schengen este format din 26 de ţări, inclusiv patru state care nu sunt în Uniunea Europeană: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. Din Schengen fac parte toate statele membre UE cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, României, Ciprului şi Irlandei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS