29.7 C
Craiova
duminică, 25 iulie, 2021
Știri de ultima orăPoliticaEuropa(VIDEO) Manifestații în centrul Madridului împotriva grațierii liderilor separatiști catalani

(VIDEO) Manifestații în centrul Madridului împotriva grațierii liderilor separatiști catalani

-

Mii de spanioli au ieşit duminică în stradă în centrul Madridului, în semn de protest față de intenția Guvernului de a-i graţia pe cei 12 politicieni catalani condamnaţi pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în 2017, relatează Reuters şi AFP.

Cel puţin 25.000 de oameni, potrivit poliţiei, se adunaseră duminică la orele prânzului în piaţa Colon. Între cei prezenţi se aflau şi liderii Partidului Popular, principalul partid de opoziţiei, şi formaţiunii de extremă dreapta Vox, Pablo Casado şi Santiago Abascal, conform Agerpres.

„Sanchez (n.r. – premierul Pedro Sanchez) să fie atent: o să-i graţieze (pe independentişti), dar spaniolii nu-l vor ierta”, a afirmat primarul Madridului (PP), Jose Luis Martinez Almeida.

Nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare

Nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare între 9 şi 13 ani, în octombrie 2019, pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid. Alţi trei acuzaţi au fost consideraţi vinovaţi doar de nesupunere, faptă mai puţin gravă, pentru care nu au primit pedepse cu închisoarea.

Dreapta a reuşit să reunească, în februarie 2019, zeci de mii de oameni care au cerut demisia lui Sanchez, acuzându-l că a „trădat” Spania prin dialogul cu separatiştii catalani.
Planul guvernului de a-i graţia în scurt timp pe cei 12 a divizat opinia publică spaniolă, 63% dintre cei intervievaţi într-un sondaj publicat duminică de niusdiario.es afirmând că i se opun şi 25% pronunţându-se împotrivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Încă un accident grav. Două persoane au murit, iar...

Încă un accident rutier produs astăzi se adaugă la...

ȘTIRI GdS