11.6 C
Craiova
duminică, 25 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Politica Europa Participarea Preşedintelui Iohannis la reuniunea Consiliului European

Participarea Preşedintelui Iohannis la reuniunea Consiliului European

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa la reuniunea Consiliului European care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei, în perioada 15-16 octombrie.

Pe agenda de discuţii a reuniunii se află subiecte referitoare la pandemia de COVID-19, viitoarele relaţii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, precum şi combaterea schimbărilor climatice. Totodată, liderii europeni vor aborda şi teme cu privire la relaţiile externe ale Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, discuţiile se vor concentra pe aspecte precum: stadiul actual al răspândirii virusului, măsurile de limitare a răspândirii acestuia, impactul economico-social al pandemiei şi necesitatea redresării economice, precum şi dezvoltarea de vaccinuri împotriva COVID-19.

Preşedintele Klaus Iohannis va exprima preocuparea cu privire la ritmul accelerat de creştere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 la nivel european, context în care va pleda pentru o coordonare sporită între statele membre ale Uniunii Europene. De asemenea, Preşedintele României va susţine restabilirea, cât mai curând posibil, a celor patru libertăţi de circulaţie în cadrul Pieţei Interne a Uniunii şi se va pronunţa pentru menţinerea deschisă a fluxurilor de aprovizionare între statele membre.

Relațiile dintre UE și Marea Britanie

Cu privire la relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, liderii Uniunii vor aborda stadiul şi perspectivele negocierilor în curs privind viitorul acord de parteneriat dintre UE şi Marea Britanie, precum şi măsurile de pregătire în contextul finalizării perioadei de tranziţie, la 31 decembrie 2020.

Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că implementarea corespunzătoare a Acordului de retragere în toate elementele sale de către autorităţile britanice reprezintă o premisă fundamentală în construirea viitoarei relaţii a Uniunii cu Regatul Unit. De asemenea, Preşedintele României va evidenţia faptul că ţara noastră sprijină în continuare încheierea unui parteneriat cuprinzător între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, care să reflecte potenţialul strategic al relaţiei dintre cele două părţi.

Combaterea schimbărilor climatice

În ceea ce priveşte tema combaterii schimbărilor climatice, liderii Uniunii vor avea discuţii referitoare la propunerea făcută de Comisia Europeană de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până la sfârşitul anului 2030 comparativ cu 1990. Preşedintele Klaus Iohannis va menţiona că această propunere va necesita identificarea unor mecanisme adecvate de punere în aplicare, care să fie adaptate nevoilor specifice ale statelor membre. În definirea acestor mecanisme va trebui să se ţină cont de eforturile de decarbonizare anterioare, de diferenţele între statele membre şi de stadiile diferite de dezvoltare ale acestora, astfel încât ţările membre ale Uniunii mai puţin prospere să nu fie dezavantajate.

Preşedintele României va sublinia faptul că este important să se menţină un cadru flexibil care să permită statelor membre ale Uniunii să identifice cele mai potrivite soluţii pentru asigurarea tranziţiei verzi. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru dreptul statelor membre de a-şi stabili mix-ul energetic.

În pregătirea reuniunii din 15-16 octombrie, Preşedintele României va avea o videoconferinţă bilaterală cu Preşedintele Consiliului European, domnul Charles Michel, în cursul zilei de 13 octombrie a.c.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Orban, de Ziua Armatei: „Le suntem datori și recunoscători...

Premierul Ludovic Orban şi-a exprimat recunoştinţa, într-un...

ȘTIRI GdS

Orban, de Ziua Armatei: „Le suntem datori și recunoscători...

Premierul Ludovic Orban şi-a exprimat recunoştinţa, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Armatei Române, faţă de eroii căzuţi la datorie de-a lungul...

Primarul din Kiev a anunțat că are Covid în...

Primarul capitalei ucrainene, fostul campion de box categoria grea Vitali Kliciko, a anunţat sâmbătă că a fost testat pozitiv la noul coronavirus....

Macron și-a rechemat ambasadorul din Turcia după ce Erdogan...

Tensiuni între Franța și Turcia. Președintele Emmanuel Macron și-a rechemat ambasadorul de la Ankara pentru consultări, după ce Recep Tayyip Erdogan l-a...

Lider Al-Qaida aflat pe lista celor mai căutați teroriști,...

​Forţele speciale afgane au ucis un important lider al Al-Qaida care se afla şi pe lista FBI a celor mai căutaţi terorişti,...

Negocierile dintre PNL și USR PLUS nu sunt blocate

PNL neagă vehement blocarea negocierilor dintre PNL și USR PLUS, a afirmat astăzi la Timișoara premierul Ludovic Orban. Discuțiile s-au oprit după...

USR-PLUS îl propune pe Dacian Cioloș premier după alegeri

Purtătorul de cuvânt al USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a declarat astăzi că Dacian Cioloș este propunerea mai bună decât Ludovic Orban pentru funcția...