22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaStatele UE nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus

Statele UE nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus

Statele membre UE nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus din 9 august, în urma cărora actualul preşedinte Aleksandr Lukaşenko a fost proclamat câştigător, au anunţat miercuri liderii UE, relatează AFP şi dpa.

Dând asigurări că UE este “alături” de poporul acestei ţări, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a adăugat că UE va adopta ”în curând” sancţiuni împotriva unui număr “substanţial” de lideri ai regimului lui Aleksandr Lukaşenko, responsabili de “violenţe, represiuni şi fraude electorale”.

“Susţinem cu fermitate dreptul poporului din Belarus de a-şi determina propriul destin”, a insistat Charles Michel, dând asigurări privind unitatea celor 27 în această chestiune după reuniunea lor prin videoconferinţă, scrie Agerpres.

Cancelarul Angela Merkel, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a subliniat că belaruşii trebuie “trebuie să-şi găsească propria cale”, înainte de a face apel la un dialog care să-l includă pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Merkel a dezvăluit, în plus, că Aleksandr Lukaşenko nu a dorit să discute cu ea la telefon.

Întrebată dacă UE doreşte organizarea de noi alegeri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns că populaţia însăşi este cea care cere un nou scrutin “liber şi echitabil”.

Pentru a susţine poporul din Belarus, Comisia Europeană va aloca 53 de milioane de euro, a mai spus preşedinta CE. În timp ce trei milioane de euro se vor îndrepta către victimele represiunii şi pentru susţinerea societăţii civile, partea leului va fi dedicată luptei împotriva răspândirii coronavirusului, a explicat Ursula von der Leyen.

În Belarus trebuie să aibă loc un nou scrutin prezidenţial

La rândul său, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat la finalul summitului UE că în Belarus trebuie să aibă loc un nou scrutin prezidenţial, estimând că alegerile de la 9 august “nu pot fi considerate corecte, libere şi democratice”.

El a adăugat că, la solicitarea Poloniei, cei 27 s-au pus de acord să implice organizaţii internaţionale precum Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) “pentru a putea eventual susţine şi procesul de democratizare, de exemplu supervizând pregătirea viitoarelor alegeri, dacă situaţia evoluează în acest mod”.

Cei 27 de lideri europeni s-au reunit prin videoconferinţă pentru un summit extraordinar dedicat crizei din Belarus, în cea de a 11-a zi a manifestaţiilor din această ţară.

Chiar înaintea reuniunii, Svetalana Tihanovskaia, lidera opoziţiei din Belarus, a făcut apel la cei 27 din UE să respingă rezultatele alegerilor prezidenţiale de la 9 august pe care le-a calificat drept “frauduloase”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS