10.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaProtestatarii bulgari îi dau un ultimatum lui Boiko Borisov

Protestatarii bulgari îi dau un ultimatum lui Boiko Borisov

După mai bine de o lună de proteste împotriva guvernului de la Sofia, protestatarii bulgari l-au somat miercuri pe premierul Boiko Borisov să demisioneze imediat, relatează dpa.

Ei au ameninţat că în caz contrar vor bloca sesiunea extraordinară de joi a parlamentului şi vor forţa demiterea executivului, informează presa locală şi mesaje ale activiştilor pe Facebook şi pe diferite forumuri online.

În cursul dimineţii, manifestanţii au ocupat din nou cu corturi, bănci, pubele şi ghivece de flori trei noduri rutiere importante din capitala Bulgariei, inclusiv o intersecţie din apropierea universităţii. Mijloacele de transport în comun au fost obligate să devieze de la unele din traseele obişnuite.

Coloane de vehicule au blocat de asemenea traficul la est de Sofia, pe autostrada Belgrad – Istanbul.

Protestele, susţinute de opoziţia socialistă şi de preşedintele Rumen Radev, continuă în Bulgaria din 9 iulie, principala revendicare fiind demisia guvernului condus de Borisov şi a procurorului general Ivan Gheşev. Demonstranţii mai cer şi alegeri anticipate; în mod normal, următorul scrutin este prevăzut în martie 2021.

Coaliţia naţionalist-conservatoare de guvernământ, aflată la putere din 2017, a susţinut că nu va ceda presiunii străzii, dar pe un forum de partid şi pe Facebook, Borisov a lăsat totuşi să se înţeleagă că ar putea demisiona.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS