24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaErdogan ameninţă UE cu „milioane” de migranţi

Erdogan ameninţă UE cu „milioane” de migranţi

„Milioane” de migranţi se vor deplasa „în curând” spre Europa după ce Turcia şi-a deschis frontierele, a afirmat luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan accentuează astfel presiunea asupra Occidentului, de la care aşteaptă mai mult sprijin pentru a obţine o încetare a focului în Siria, potrivit France Presse.

„De când ne-am deschis frontierele (vineri), numărul celor care se îndreaptă spre Europa a atins sute de mii. În curând, acest număr se va exprima în milioane”, a afirmat Erdogan într-un discurs ţinut la Ankara.

Aceste cifre par să fie supraevaluate în raport cu realitatea observată în teren, notează agenţia de presă franceză.
Potrivit ONU, sâmbătă seară erau circa 13.000 de persoane la frontiera greco-turcă.

Grecia a suspendat pentru o lună primirea de cereri de azil de la imigranţi ilegali, după ce în ultimele zile a fost luată cu asalt de peste 10 mii de cetăţeni veniţi din Turcia.
Atena a cerut ajutor de urgenţă Uniunii Europene, după ce la finalul săptămânii trecute, Turcia a deschis graniţele pentru migranţii aflaţi pe teritoriul său astfel încât aceştia să poată pleca către Uniunea Europeană.

Grecia asaltată de migranţi

Ankara, care este de facto gardianul Europei după ce a încheiat un pact privind migraţia cu Bruxellesul în 2016, şi-a deschis porţile pentru a obţine mai mult sprijin în Siria, unde Turcia a anunţat duminică lansarea unei ofensive împotriva regimului.

În timp ce Turcia şi-a intensificat în ultimele zile atacurile cu drone în regiunea Idlib (nord-vest), Erdogan a spus că speră să ajungă la o încetare a focului în cadrul discuţiilor cu preşedintele rus Vladimir Putin – aliat al Damascului – joi, la Moscova.

La frontiera între Turcia şi Grecia, continuă să se adune mii de migranţi în speranţa că vor putea să treacă, în pofida măsurilor draconice luate de Atena, ale cărei forţe de securitate au recurs la grenade lacrimogene şi utilizează tunuri cu apă.

Încercând să accentueze presiunea asupra UE, Erdogan a afirmat luni că va menţine „deschise porţile spre Europa”. „Acum, o să luaţi partea voastră de povară”, a spus el în discursul rostit la Ankara, referindu-se la liderii UE.

Grecia a cerut Frontex să o ajute cu personal specializat şi echipamente la graniţa cu Turcia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS