10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaBrexit: Boris Johnson a suferit o înfrângere usturătoare în Parlament

Brexit: Boris Johnson a suferit o înfrângere usturătoare în Parlament

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a suferit o înfrângere usturătoare, marți seară, în Parlamentul britanic, unde deputații au adoptat o moțiune prin care vizează o amânare a Brexitului, prevăzut să se producă pe 31 octombrie, transmit AFP și Reuters, potrivit hotnews.

Mai exact, parlamentarii britanici au votat, cu 328 de voturi „pentru” la 301 „împotrivă”, o moțiune depusă de partidele de opoziție și de „rebeli” din partidul lui Boris Johnson – care au fost anterior avertizați cu excluderea din Partidul Conservator dacă sfidează Guvernul.

Moțiunea aprobată de membrii Camerei Comunelor permite opoziției să stabilească agenda Parlamentului de la Londra, acesta fiind primul pas în cadrul unui proces ce ar permite blocarea planului premierului Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord.

În pofida avertismentului lansat de Boris Johnson că va convoca alegeri anticipate pe data de 14 octombrie dacă Camera Comunelor îi va limita opţiunile privind Brexit, opoziţia, sprijinită de un grup de conservatori rebeli, a depus această moţiune pentru preluarea controlului asupra agendei Parlamentului, votul desfășurându-se marți spre miezul nopții, la capătul unei dezbateri de urgență furtunoase, notează Mediafax citând presa britanică.

În urma acestui vot, Parlamentul de la Londra preia controlul asupra Brexit din mâinile premierului Boris Johnson.
După obţinerea controlului asupra afacerilor parlamentare, opoziţia va încerca miercuri să adopte o lege care l-ar obliga pe Johnson să ceară Uniunii Europene să amâne Brexit-ul până la 31 ianuarie 2020, asta în afara cazului în care un acord de Brexit este aprobat de Parlament ori Legislativul de la Londra acceptă ieşirea fără acord din Blocul comunitar.

Boris Johnson a reacționat dur la decizia Parlamentului, semnalând că partidul pe care îl conduce va propune o moțiune pentru convocarea de alegeri anticipate.

„Să nu existe niciun dubiu cu privire la consecințele votului din această seară”, a declarat șeful Guvernului după anunțarea rezultatului.

„Parlamentul este la un pas să strică orice acord pe care l-am putea încheia cu Bruxellesul”, a mai afirmat premierul britanic, adăugând că „aceasta va însemna mai multă ezitare și mai multe întârzieri”.

Boris Johnson anunță că Partidul Conservator va depune o moțiune pentru convocarea de alegeri anticipate


Premierul britanic Boris Johnson a declarat ulterior, marți seară, că Partidul Conservator va depune o moțiune pentru convocarea de alegeri anticipate, după ce opoziția a obținut controlul asupra agendei Parlamentului, fapt ce ar putea să-i permită blocarea unei amânări a Brexitului.

„Liderul opoziției cerșește de doi ani pentru alegeri”, a afirmat premierul britanic, potrivit cotidianului The Guardian, citează Mediafax.

„Nu vreau alegeri, dar dacă parlamentarii votează mâine (miercuri, n.r.) pentru stoparea negocierilor și impun o nouă întârziere fără sens Brexit-ului, potențial pe mai mulți ani, atunci aceasta ar fi singura modalitate de a rezolva acest lucru”, a adăugat Boris Johnson.

Liderul britanic a mai afirmat că în cazul în care va câștiga alegerile „toată lumea știe că dacă sunt prim-ministru, voi merge la Bruxelles, voi merge pentru un acord și voi obține un acord, dar dacă nu vor vrea o înțelegere, vom pleca oricum pe 31 octombrie”.

Boris Johnson a sugerat și anterior că alegeri anticipate ar urma să fie organizate în data de 14 octombrie.

Citeşte şi Boris Johnson îndeamnă parlamentarii să nu susțină o amânarea Brexit

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS