13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalRomânia condamnă deschiderea în Transnistria a secțiilor de votare pentru alegerile din Rusia

România condamnă deschiderea în Transnistria a secțiilor de votare pentru alegerile din Rusia

Ministerul Afacerilor Externe din România condamnă desfăşurarea alegerilor rusești pe teritoriile ocupate în Ucraina și deschiderea secţiilor de votare pentru alegerile ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

„România condamnă cu fermitate deschiderea secţiilor de votare pentru alegerile ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi în regiunile Georgiei, Abhazia şi Osetia de Sud, fără acordul autorităţilor din Moldova şi, respectiv, Georgiei. Acestea sunt ilegale şi încalcă dreptul internaţional”, arată MAE într-o postare pe X, fosta Tiwtter.

„România condamnă desfăşurarea alegerilor de către Rusia în teritoriile ale Ucrainei ocupate temporar şi anexate ilegal. Acestea încalcă dreptul internaţional, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Acest alegeri sunt ilegale şi ilegitime, rezultatul lor este lovit de nulitate”, mai spune MAE. „Aceste buletine de vot au fost mai mult ca sigur tipărite chiar acolo (în Transnistria) pentru a evita să fie trecute printr-un punct de trecere a frontierei”, a declarat miercuri vicepremierul Oleg Serebrian înaintea unei şedinţe de guvern.

Transnistria nu respectă legile naţionale

„Este greu de spus cum ar fi fost aduse peste graniţă. Frontierele Republicii Moldova sunt controlate şi nu există nicio modalitate legală de a le aduce sau de a le scoate în mod legal”, a punctat oficialul.

Serebrian, care este responsabil de „reintegrarea” regiunii separatiste, a declarat că tipărirea buletinelor de vot în Transnistria a fost menită să arate Republicii Moldova că regiunea nu respectă legile naţionale.

„Ceea ce este important aici este desfăşurarea procesului electoral în sine şi nu dacă buletinele de vot vor fi luate în sau în afara Rusiei”, a subliniat vicepremierul.

Citește și: Un bărbat fără permis a murit după ce a intrat cu mopedul într-un pod de cale ferată

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS