8.4 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalDonald Trump a fost scos de pe buletinele de vot în alegerile primare republicane din statul Illinois

Donald Trump a fost scos de pe buletinele de vot în alegerile primare republicane din statul Illinois

Donald Trump a fost scos de pe buletinele de vot în alegerile primare republicane din statul Illinois, după ce o judecătoare a decis miercuri că nu este eligibil din cauza acţiunilor sale din timpul asaltului asupra Capitoliului.

Decizia, similară cu cele din Maine şi Colorado, vine în contextul în care Curtea Supremă cu majoritate conservatoare, vârful sistemului judiciar american, urmează să stabilească dacă acţiunile lui Donald Trump din timpul asaltului asupra Capitoliului de la 6 ianuarie 2021 îl fac neeligibil.

Şansele unei decizii a Curții Supreme împotriva fostului preşedinte sunt reduse, judecătorii dorind să evite cu orice preţ să precipite suspiciunile de ingerinţă electorală.

Decizia jude cătoarei din Illinois se bazează pe cel de-al 14-lea Amendament la Constituţie. Acesta exclude de la cele mai înalte funcţii publice pe oricine care s-a angajat în acte de „rebeliune” după ce a depus jurământul de a apăra Constituţia. Adoptat în 1868, amendamentul viza susţinătorii Confederaţiei Sudiste înfrânte în Războiul Civil American (1861-1865).

Dintre cele aproximativ treizeci de state în care au fost depuse recursuri pentru ineligibilitate împotriva lui Donald Trump, două au avut deja succes, Colorado şi Maine. Mai multe state aşteaptă ca şi Curtea Supremă să se pronunţe definitiv.

Citește și: Guvernul a stabilit valoarea despăgubirilor acordate proprietarilor de animale afectați de pesta porcină

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS