23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalTrump nu ar proteja o țară NATO care nu plătește de Rusia. Casa Albă: Declarații „demente”

Trump nu ar proteja o țară NATO care nu plătește de Rusia. Casa Albă: Declarații „demente”

Casa Albă a criticat extrem de dur sâmbătă declarațiile făcute de fostul președinte american Donald Trump privind faptul că nu și-ar proteja aliații din NATO de o eventuală invazie rusă, calificându-le drept „îngrozitoare și demente „, transmite Reuters.

În timpul unui miting politic desfășurat sâmbătă în Carolina de Sud, Trump părea să povestească o întâlnire cu liderii NATO. El l-a citat pe președintele unei „țări mari” pe care nu a numit-o, care l-ar fi întrebat: „Ei bine, domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia – ne veți proteja?”.

„Am întrebat: Nu ați plătit? Sunteți rău-platnici?. El a spus: Da, să spunem că așa este. Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă ce naiba vor. Trebuie să plătești”.

Casa Albă: „Declarații îngrozitoare și demente”

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, întrebat despre declarațiile lui Trump, a spus: „Încurajarea invaziilor celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri criminale este îngrozitoare și dementă – și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră”, scrie Hotnews.

Tratatul NATO conține o prevedere care garantează apărarea reciprocă a statelor membre în cazul în care unul dintre ele este atacat.

Trump, favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale, a fost un critic înverșunat al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord atunci când era președinte, amenințând în mod repetat că se va retrage din Alianță.

El a redus finanțarea apărării pentru NATO și s-a plâns frecvent că Statele Unite plătesc mai mult decât este echitabil.

Europenii se tem că Donald Trump va pune în pericol NATO

Bates a declarat că președintele Joe Biden a restabilit alianțele americane după ce a preluat funcția în 2021, asigurându-se că NATO este acum „mai mare și cea mai importantă care a fost vreodată”.

„În loc să ceară războaie și să promoveze un haos dezaxat, președintele Biden va continua să consolideze leadershipul american și să susțină interesele noastre de securitate națională – nu împotriva lor”, a spus el într-un comunicat transmis sâmbătă noapte.

În condițiile în care Trump îl devansează pe Biden în unele sondaje, aliații europeni se tem că o victorie a lui Trump în noiembrie ar putea pune în pericol angajamentul SUA față de Alianță, însă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luna trecută că nu crede că o a doua președinție Trump ar pune în pericol apartenența SUA.

CITEȘTE ȘI:

Când trebuie să rezervăm vacanțele pentru a beneficia de prețuri mai mici 

20 de ani de 112 în România. Câte apeluri au fost făcute în Dolj anul trecut

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS