13.1 C
Craiova
joi, 22 februarie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalPreședinta Ungariei a demisionat după o grațiere controversată

Președinta Ungariei a demisionat după o grațiere controversată

Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a dat demisia. Partidele de opoziție au tot făcut apel ca aceasta să se retragă din funcție din cauza deciziei sale de a grația un bărbat condamnat într-un caz de pedofilie, scrie Hotnews.

„Am făcut o greșeală… Astăzi este ultima zi în care mă adresez dumneavoastră în calitate de președinte”, a spus Novak într-un discurs difuzat la televiziunea de stat, potrivit Reuters. „În aprilie anul trecut am decis să acord clemenţa, considerând că deţinutul nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor care i-au fost încredinţaţi”, a explicat ea. „M-am înşelat, deoarece decizia de graţiere şi lipsa de justificare erau de natură să ridice îndoieli cu privire la politica de toleranţă zero faţă de pedofilie”, a mai spus Novak.

Katalin Novak a grațiat câteva zeci de persoane înaintea vizitei Papei

În timp ce decizia lui Katalin Novak de a grația câteva zeci de persoane în aprilie 2023, înaintea vizitei Papei Francisc, era cunoscută, publicația de știri maghiară 444.hu a raportat, citând documente judecătorești, că directorul adjunct al casei de copii se numără printre aceștia.

Fostul director adjunct al căminului pe care l-a grațiat fusese condamnat la peste 3 ani de închisoare și i-a fost interzis timp de 5 ani să lucreze cu tineri sub 18 ani pentru că a fost complice al directorului căminului în a forța pe unii dintre băieți să-și retragă acuzațiile.

Fostul director a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuzarea sexuală a mai multor băieți minori în perioada 2004-2016.

Acest lucru a declanșat un val de proteste împotriva lui Novak.

Citește și: Mai mult pământ decât zăpadă pentru turiști, la Rânca

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS