17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaCine a fost ideologul Marii Uniri

Cine a fost ideologul Marii Uniri

Vasile Goldiș, ideologul Marii Uniri, s-a născut în 1862 în județul Arad. Încă există dispute referitoare la locul nașterii sale. Ori la Seleuș-Cigărel, așa cum mărturisește în Autobiografia sa, ori la Mocirla/Lunca Teuzului (azi localitatea, aparţinând comunei Beliu, îi poartă numele). Școala primară a început-o la Cermei (unde tatăl său era preot ortodox). În 1881 a absolvit, ca șef de promoție, Gimnaziul Superior din Arad (actualul Colegiu Național „Moise Nicoară”).

Vasile Goldiș a studiat la Budapesta și Viena

Ca bursier al Episcopiei Ortodoxe Române, a frecventat cursuri universitare la Budapesta și Viena. El a obținut diploma de profesor de istorie și limba latină. În timpul studiilor a activat, alături de alți studenți români, în cadrul Societății Petru Maior (la Budapesta) și România Jună (la Viena), întrucât: „în sufletele noastre tinere s-a plămădit intensificarea luptei pentru a grăbi realizarea sfântului ideal ce ne îndulcea viața și ne întărea sufletele”.

După un an de profesorat la Liceul de stat de aplicație „Eotvos” din Budapesta, a acceptat propunerea episcopului Ioan Popasu și a devenit profesor la Preparandia din Caransebeș (1886-1889). Mai târziu (între 1889-1901) a predat la Liceul ortodox român din Brașov (actualul Colegiu Național „Andrei Șaguna”). „Îmi pare bine că n-am acceptat să rămân printre străini”, scria Vasile Goldiș în Jurnalul său. „Neamul meu are mare nevoie de mine și eu vreau să fiu la înălțimea veacului ce vine”.

Citește întreg articolul pe Historia.

Citește și: Cum va fi vremea în luna decembrie



ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS