12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalTurcii îşi aleg preşedintele

Turcii îşi aleg preşedintele

​Turcii votează duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, având de ales între actualul preşedinte Recep Tayyip Erdogan şi contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu, un scrutin care va decide dacă preşedintele îşi va prelungi domnia într-un al treilea deceniu.

Secţiile de votare s-au deschis duminică la ora locală 08:00 și se vor închide la ora 17:00, primele rezultate fiind aşteptate la începutul serii.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a încheiat campania electorală pentru al doilea tur de scrutin vizitând celebra Moschee Eyup Sultan din Istanbul, una dintre cele mai importante moschei din Turcia. În urmă cu două săptămâni, înaintea primului tur al alegerilor, Erdogan și-a încheiat campania electorală cu o vizită la Hagia Sofia, unde a făcut rugăciuni de seară și a recitat versete din Coran.

Rezultatele alegerilor vor fi comunicate, probabil, mai devreme decât la primul tur, având în vedere simplitatea buletinului de vot, scrie Hotnews.

Votul prezidențial și rezultatele primului tur al alegerilor din Turcia

Turcii vor alege un preşedinte pentru un mandat de cinci ani.

În primul tur de scrutin din 14 mai, Recep Tayyip Erdogan (69 de ani) a obţinut 49,5% din voturi, fiind la mică distanţă de majoritatea necesară pentru a evita un al doilea tur de scrutin, într-un vot văzut ca un referendum asupra regimului său autocratic. Kemal Kilicdaroglu (74 de ani), candidatul unei alianţe de opoziţie formate din şase partide, a primit 44,9% din voturi.

Candidatul naţionalist Sinan Ogan s-a clasat pe locul al treilea, cu 5,2% susţinere, şi a fost eliminat.

Care este miza alegerilor prezidențiale din Turcia

Votul va decide nu doar cine conduce Turcia, o ţară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci şi cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa, în contextul unei crize profunde a costului vieţii, şi forma politicii sale externe.

Criticii lui Erdogan spun că guvernul său a pus botniţă disidenţei, a erodat drepturile şi a adus sistemul judiciar sub dominaţia sa, acuzaţie negată de oficiali.

Economia Turciei este, de asemenea, în centrul atenţiei. Economiştii spun că politica oportunistă a lui Erdogan de a avea rate scăzute ale dobânzii, în ciuda preţurilor în creştere, a fost cea care a dus la o inflaţie de 85% anul trecut, iar lira s-a prăbuşit la o zecime din valoarea sa faţă de dolar în ultimul deceniu. Kilicdaroglu s-a angajat să revină la o politică economică mai ortodoxă şi să restabilească independenţa băncii centrale turceşti.

În ceea ce priveşte afacerile externe, sub conducerea lui Erdogan, Turcia şi-a sporit puterea militară în Orientul Mijlociu şi în afara acestuia, a creat legături mai strânse cu Rusia şi a văzut relaţiile cu Uniunea Europeană şi cu Statele Unite devenind din ce în ce mai tensionate.

Prezență ridicată la vot

Peste 64 de milioane de turci sunt aşteptaţi să voteze la aproape 192.000 de secţii de votare, inclusiv peste 6 milioane care au votat pentru prima dată la 14 mai. Există de asemenea 3,4 milioane de alegători din străinătate, care au votat deja în perioada 20-24 mai. Secţiile de votare din Turcia se deschid duminică la ora locală 8.00 (şi a României) şi se închid la ora 17.00.

Vânzarea de alcool este interzisă în ziua alegerilor. Prezenţa la vot la alegerile din Turcia este, în general, ridicată. La 14 mai, prezenţa generală la vot a fost de 87,04%, cu un nivel de 88,9% în Turcia şi 49,4% în străinătate.

Rezultate

În conformitate cu regulile electorale, ştirile, previziunile şi comentariile despre vot sunt interzise până la ora locală 18.00. Presa are libertatea de a relata despre rezultatele alegerilor doar de la ora 21.00. Cu toate acestea, Înaltul Consiliu Electoral poate permite presei să relateze rezultatele mai devreme şi, de obicei, o face.

Rezultatele de duminică seară vor apărea probabil mai devreme decât cele din 14 mai, având în vedere simplitatea relativă a buletinului de vot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS