5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaSecretarul de stat al SUA, Antony Blinken, vizită de 2 zile în România

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, vizită de 2 zile în România

Secretarul de stat american, Antony J. Blinken, va fi prezent în România cu prilejul reuniunii de la București a miniștrilor de externe ai statelor NATO, care va avea loc în perioada 29-30 noiembrie, informează Departamentul de Stat al SUA, citat de Digi24.

Reuniunea de la București se va axa, în principal, asupra războiuliui din Ucraina, implementării noului Concept Strategic al NATO și se va concentra inclusiv asupra noilor provocări venite din partea Chinei, dar și cele privind securitatea energetică și protejarea infrastructurii critice, conform comunicatului Departamentului de stat american.

Blinken se va întâlni, cu această ocazie, cu președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, precum și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va fi și el prezent la București în această perioadă.

De asemenea, Blinken va avea o întrevedere și cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

România va găzdui, în premieră, o reuniune formală a miniștrilor de Externe din țările membre NATO, la finalul lunii noiembrie, la București.

Reuniunea va cuprinde patru sesiuni referitoare la implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri. La reuniunea NATO de la București, pe lângă șefii diplomațiilor din cele treizeci de state membre NATO, Secretarul General al NATO și alți înalți oficiali politici și militari ai Alianței, vor participa miniștrii de externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum și miniștrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina, state partenere ale Alianței.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS