14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaViktor Orban a purtat un fular cu harta Ungariei Mari

Viktor Orban a purtat un fular cu harta Ungariei Mari

Viktor Orban a făcut un nou gest provocator cu ocazia retragerii de la echipa națională a fotbalistului Balázs Dzudzsák. Liderul FIDESZ a apărut cu un fular în culorile rosu, alb, verde, și cu harta Ungariei Mari pe el, din care face parte și Transilvania, informează Hotnews.

Nu este prima dată când Viktor Orban afisează simbolurile Ungariei Mari, stârnind controverse.

În 2020, cu ocazia examenului național la istorie, Viktor Orban a postat pe Facebook o imagine cu harta Ungariei Mari în care este inclusă și Transilvania.

La vremea respectivă, și Slovenia a reacționat, președintele Borut Pahor a declarat că nu este vorba de prima apariţie publică a respectivei hărţi şi că acest lucru poate fi înţeles ca fiind exprimarea de pretenţii teritoriale, ceea ce ar trebui să preocupe „publicul şi politicienii democraţi”.

Europarlamentarul Alin Mituţă: „Comportament iresponsabil“

Detaliul de pe fularul pe care îl poartă Orban a fost semnalat de europarlamentarul REPER Alin Mituța.

„Comportament iresponsabil al lui Viktor Orban, care s-a afișat astăzi cu un fular cu harta Ungariei mari. E un gest revizionist care îl pune pe Orban alături de Putin, care și el visează la schimbări de frontiere.

E încă un mesaj inacceptabil din partea premierului maghiar, după cel în care vorbea cu puțin timp în urmă despre “rasa pură”, care amintea de perioada nazistă. Orban trebuie să dea socoteală pentru astfel de acțiuni incompatibile cu statutul de membru al familiei democrațiilor liberale”, a scris Mituța pe contul său Facebook.

MAE dezaprobă gestul lui Viktor Orban

Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul premierului Viktor Orban, care s-a afişat cu fularul având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei.

Potrivit MAE, atitudinea oficialului ungar este ”în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”.

”Ca urmare a afişării prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orban, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”, precizează MAE într-un comunicat transmis luni Agerpres.

MAE arată că ”orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria de a construi o relaţie bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relaţia bilaterală, anume Tratatul privind înţelegerea, cooperarea şi buna vecinătate între România şi Republica Ungaria, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996 şi respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS