11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPolitica(VIDEO) Protestatarii au incendiat casa fostului ayatollah Khomeini

(VIDEO) Protestatarii au incendiat casa fostului ayatollah Khomeini

-

Înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare arată că protestatarii din Iran au incendiat casa în care s-a născut fostul ayatollah Ruhollah Khomeini, fondatorul Republicii Islamice, relatează Reuters.

Tasnim, o agenție semi-oficială de presă a regimului de la Teheran, a încercat să nege autenticitatea imaginilor, afirmând doar că un număr mic de persoane s-au strâns în fața casei care în ultimii 30 de ani a funcționat ca muzeu.

„Informațiile sunt o minciună”, a scris Tasnim, adăugând că „ușile casei fondatorului răposat al măreței revoluții sunt deschise publicului”.

Însă jurnaliștii agenției Reuters au confirmat veridicitatea înregistrărilor video, afirmând că flăcările sunt într-adevăr la locuința fostului ayatollah, identificarea fiind făcută pe baza arcadelor și a clădirilor distinctive ce pot fi văzute în imagini.

Filmările apărute pe rețelele de socializare arată zeci de persoane exprimându-și vocal bucuria în timp ce flăcările pot fi văzute în locuință.

Numeroși jurnaliști și analiști străini au remarcat simbolismul puternic al imaginilor, unii dintre ei remarcând că incendierea casei lui Khomeini reprezintă un atac asupra Republicii Islamiste însăși.

Locuința ayatollahului Khomeini ar fi fost incendiată joi noapte

Agenția Reuters notează că nu a putut verifica independent când au fost filmate înregistrările, rețeaua de activiști 1500Tasvir afirmând însă că momentele au fost surprinse joi noaptea în Khomein, orașul natal al lui Khomeini, aflat la sud de capitala Teheran.

Proteste au izbucnit în întregul Iran după moartea pe 16 septembrie a lui Mahsa Amini, o tânără care a fost reținută de Poliția Moravurilor pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar islamist.

Reprimarea brutală a protestelor cu ajutorul armatei de către regimul de la Teheran a atras condamnări puternice din Occident, care a impus noi sancțiuni împotriva Iranului.

Ayatollahul Khomeini a murit în 1989, la 10 ani după ce a condus revoluția islamică care a dus la abdicarea și fuga în străinătate a ultimului șah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:00:18

(VIDEO) Craiovean, reținut pentru furt calificat

Un craiovean de 20 de ani a fost reținut,...

ȘTIRI GdS