9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaPreședinții SUA și Chinei, în videoconferință două ore

Președinții SUA și Chinei, în videoconferință două ore

Liderii american, Joe Biden, și chinez, Xi Jinping, au discutat vineri, prin videoconferință, timp de aproximativ două ore. În jurul orei 17.00, ora României, Casa Albă a anunțat că discuția s-a încheiat, informează Antena3.

Este un demers amplu mediatizat de presa internațională și se speculează că Biden încearcă să îl convingă pe liderul chinez să nu ajute Rusia în invazia militară din Ucraina.

„Relațiile de la stat la stat nu pot ajunge la stadiul confruntării militare. Conflictul și confruntarea nu sunt în interesul nimănui. Pacea și securitatea sunt cele mai prețuite comori ale comunității internaționale”, i-a spus Xi Jinping lui Biden în cadrul apelului video, potrivit canalului chinez CCTV, citat de CNN.

Președinte chinez: „China și SUA au responsabilitatea de a lucra în sprijinul păcii mondiale”

Conform celor relatate de CCTV, Xi Jinping a invocat statutul pe care China și SUA îl au la nivelul Organizației Națiunilor Unite și pe plan mondial.

„În calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și de pe poziția celor mai mari două economii mondiale, nu trebuie doar să conducem pe calea corectă dezvoltarea relațiilor între China și SUA, ci trebuie, de asemenea, să ne asumăm responsabilitățile internaționale și să facem eforturi în sprijinul păcii și stabilității în lume.

Situația în lume nu este nici pașnică, nici liniștită. Criza din Ucraina este ceva ce nu dorim să vedem”, a mai spus președintele chinez, conform sursei citate.

Washingtonul, alarmat că Putin ar putea primi ajutor de la Beijing

Discuția celor doi lideri vine la câteva zile după ce administrația de la Washington a aflat că Beijingul și-ar fi exprimat o anumită deschidere la solicitările de ajutor militar și financiar formulate de Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Până la momentul discuției dintre Joe Biden și Xi Jinping nu era clar dacă oficialii chinezi luaseră decizia de a ajuta sau nu Rusia.

Referindu-se la dialogul celor doi președinți, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus că acesta „face parte din eforturile noastre continue de a menține linii deschise de comunicare” între Statele Unite și China.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS