7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaDeputaţii din Cehia i-au ridicat imunitatea fostului premier Andrej Babis, acuzat de fraudă cu fonduri europene

Deputaţii din Cehia i-au ridicat imunitatea fostului premier Andrej Babis, acuzat de fraudă cu fonduri europene

Deputaţii din Cehia i-au ridicat joi imunitatea parlamentară fostului premier Andrej Babis, în contextul acuzaţiilor de fraudă cu fonduri europene, scrie AFP. Babic se află în top 5 în clasamentul Forbes al celor mai bogaţi cehi.

În total, 111 din cei 176 deputaţi prezenţi au votat pentru ridicarea imunităţii lui Babic, iar decizia va permite inculparea lui Andrej Babis, care a condus guvernul ceh între 2017 şi 2021.

„Pot să declar cu conştiinţa curată că nu am făcut absolut nimic ilegal”, a susținut fostul premier al Cehiei, înaintea şedinţei Parlamentului.

El a calificat situaţia drept „absurdă”.

Andrej Babis a plecat de la putere după alegerile legislative din octombrie 2021

Andrej Babis a plecat de la putere după alegerile legislative din octombrie 2021, câştigate de o coaliţie de centru-dreapta de cinci formaţiuni, condusă de actualul premier Petr Fiala.

Babis, în vârstă de 67 de ani, este liderul mişcării centriste ANO şi se află pe locul al cincilea în clasamentul Forbes al celor mai bogaţi cehi.

Poliţia suspectează că, în 2017, Babis a scos temporar o fermă din concernul său Agrofert

Poliţia suspectează că, în 2017, Babis a scos temporar o fermă din concernul său Agrofert (afaceri în industriile alimentară, chimică şi media) pentru a o face eligibilă pentru o subvenţie europeană pentru IMM-uri, de aproximativ 2 milioane de euro.

Poliţia a cerut însă din 2019 inculparea lui Babis

Poliţia a cerut însă din 2019 inculparea lui Babis, prim-ministru în funcţie la acea dată, însă un procuror a stabilit că acuzaţiile sunt nefondate şi a dispus neînceperea urmării penale. În acelaşi an însă, procurorul general a redeschis ancheta împotriva lui Babis şi a asistentei acestuia, Jana Mayerova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS