18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPolitica(VIDEO) Klaus Iohannis: Se impune creșterea procentului din PIB pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5%

(VIDEO) Klaus Iohannis: Se impune creșterea procentului din PIB pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5%

-

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut declarații de presă după ședința Consiliului Superior de Apărare a Țării. Pe ordinea de zi s-au aflat situația din Ucraina și gestionarea fluxul de migranți din Ucraina.

„Deplângem pierderile de vieți omenești cauzate de un conflict militar fără sens început în urmă cu câteva zile. Indiferent de deznodământul luptei, exită deja un învingător, poporul ucrainean, al cărui cuiraj de luptă inspiră. Agresiunea NATO a mobilizat lumea și a arătat capacitatea NATO de a acționa ferm într-un climat de tensiune care afectează la nivel global. Apartenența UE și NATO, dublată de parteneriatul cu SUA, reprezintă cel mai mare câștig al nostru din ultimii 30 de ani. România acționează pentru a oferi sprijin refugiaților care vin în țara noastră. Astăzi am decis în CSAT să intensificăm demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare pe flancul estic și dotarea cu tehnică militară”, a declarat Iohannis.

Măsuri decise în CSAT

„Am decis azi în CSAT să intensificăm la nivel bilateral și aliat demersurile pentru consolidarea posturii defensive pe flancul estic NATO prin forțe aliate. Este necesară susținerea pe diverse dimensiuni a Republcii Moldova, confruntată cu un val de refugiați. Am decis o serie de măsuri de sprijin.

Am decis azi înființarea unei Facilități logistice, un hub care să permită colectarea donațiilor internaționale către Ucraina. Prezenta criză arată că din punct de vedere strategic sunt necesrae noi acțiuni ale României pe două dimensiuni. Primul – e nevoie de creșterea capacității de apărare a României. Se impune creșterea procentului din PIB pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5% din PIB. De asemenea, se impune realizarea independenței energetice în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile“, a mai precizat Klaus Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Olt: O femeie a murit după ce a fost...

Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost sesizat luni,...

ȘTIRI GdS