15.5 C
Craiova
duminică, 25 februarie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaUngaria: Orban spune că va încerca să obţină la întâlnirea cu Putin suplimentarea de gaze

Ungaria: Orban spune că va încerca să obţină la întâlnirea cu Putin suplimentarea de gaze

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat vineri că, la întâlnirea pe care o va avea cu preşedintele rus Vladimir Putin săptămâna viitoare la Moscova, va încerca să obţină suplimentarea cantităţii de gaze pe care Ungaria o primeşte din Rusia, transmite Reuters.

Ungaria, membră a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, a încheiat în august un nou acord pe termen lung de achiziţie de gaze cu gigantul rus Gazprom.

Orban, pe care îl aşteaptă o luptă ce se anunţă strânsă în alegerile parlamentare de la 3 aprilie, a respins apelurile opoziţiei unite de a-şi anula vizita programată marţi la Moscova.

‘Aş dori să cresc cantitatea de gaze care să fie livrată (…) de la nivelurile convenite în contractul ruso-ungar’, a spus Viktor Orban vineri la postul public de radio.

‘Aş dori să obţin în discuţiile noastre ca, în situaţia actuală dificilă împovărată de preţuri mai mari la energie, să fie majorată cantitatea de gaze care să fie la dispoziţia noastră pe termen lung’, a adăugat el.

Acordul pe 15 ani, ce prevede livrarea a 4,5 miliarde de mc de gaze naturale Ungariei pe rute de transport care evită Ucraina vecină, a intrat în vigoare în octombrie, cu o opţiune de modificare a cantităţilor achiziţionate după 10 ani.

La 15 ianuarie, depozitele de gaze ale Ungariei erau pline în procent de 43%, conform datelor Autorităţii de reglementare în domeniul energiei şi utilităţilor publice (MEKH). Împreună cu importurile aşteptate, acestea ar acoperi 90% din necesarul Ungariei pentru restul sezonului de iarnă.

Orban a mai afirmat că va discuta cu Putin şi despre securitatea europeană, menţionând că Ungaria este interesată într-o rezolvare paşnică a crizei ucrainene.

‘Desigur, Ungaria este membră a NATO şi a UE, aşa încât, înaintea oricărei astfel de întâlniri, mă consult şi coordonez cu aliaţii noştri occidentali’, a declarat premierul de la Budapesta, adăugând că va avea discuţii suplimentare cu lideri occidentali în zilele următoare.

Reuters precizează că Ministerul Apărării nu a răspuns întrebării adresate de agenţie în această săptămână dacă Ungaria va primi pe teritoriul său trupe NATO suplimentare în următoarele săptămâni. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS