10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalSUA, Marea Britanie și Australia retrag personal de la ambasadele din Ucraina

SUA, Marea Britanie și Australia retrag personal de la ambasadele din Ucraina

Marea Britanie a anunțat luni decizia de a retrage o parte a personalului de la ambasada din Kiev și, de asemenea, de a emite o recomandare pentru cetățenii britanici să evite călătoriile în Ucraina, mai ales în zonele tensionate din sud-est. Decizia Londrei vine la câteva ore după un anunț similar al Departamentului american de Stat care, în plus, le recomandă și propriilor cetățeni aflați în Ucraina să ia în considerare să părăsească țara.

Și guvernul australian a început să retragă din țară membrii familiilor diplomaților aflați la Kiev. De asemenea, Australia le cere cetățenilor săi aflați în Ucraina să părăsească țara, scrie The Sydney Morning Herald.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană, prin vocea șefului diplomației Josep Borrell, susține că situația nu trebuie „dramatizată” și că deocamdată nu ia nicio decizie, până nu primește mai multe informații de la partenerii americani.

Ministerul britanic le cere cetățenilor săi să nu călătorească în zona roșie

Guvernul de la Londra a publicat și o hartă a Ucrainei, în două culori, sfătuindu-i pe britanici să evite orice călătorie care nu este esențială în Ucraina (zona galbenă) și orice fel de călătorie în sud-estul țării, în regiunea Donbas și Crimeea (zona roșie).

Ministerul îi mai sfătuiește pe britanicii din Ucraina să-și înregistreze prezența la ambasadă, pentru a putea fi contactați și informați, și, de asemenea, să fie pregătiți în orice moment să-și schimbe planurile, dacă evoluia evenimentelor o va cere.

„Noi acțiuni militare în oricare parte a Ucrainei va reduce semnificativ capacitatea Ambasadei Marii Britanii la Kiev de a asigura sprijin consular”, se mai precizează în mesaj.

SUA a luat măsuri similare

Departamentul de Stat a dispus duminică plecarea tuturor membrilor de familie care însoțesc personalul Ambasadei SUA din Kiev, invocând „amenințarea unei acțiuni militare rusești”. De asemenea, Washingtonul permite ca personalul neesențial să părăsească țara și îi sfătuiește în general pe cetățenii americani din Ucraina să ia în considerare plecarea din această țară.

„Condițiile de securitate, în special de-a lungul granițelor Ucrainei, în Crimeea ocupată de Rusia și în estul Ucrainei controlat de Rusia, sunt imprevizibile și se pot deteriora rapid”, arată Departamentul de Stat în comunicat.

„Cetățenii americani aflați în Ucraina ar trebui să ia în considerare plecarea acum, folosind opțiuni de transport comercial sau alte opțiuni de transport privat”, subliniază mesajul transmis de Washington.

Ucraina a catalogat decizia Washingtonului de a rechema familiile diplomaţilor săi în post la Kiev drept „prematură” şi „excesivă” pe fondul temerilor asupra unei invazii ruse.

Borrell: „Cred că nu ar trebui să dramatizăm situaţia şi să părăsim Ucraina”

Pe de altă parte, Uniunea Europeană nu vede niciun motiv să dramatizeze tensiunile dintre Ucraina şi Rusia şi nu intenţionează deocamdată să se ia după Statele Unite, care au rechemat familiile diplomaţilor lor, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„Cred că nu ar trebui să dramatizăm situaţia şi să părăsim Ucraina, cu excepţia cazului în care Statele Unite ne oferă informaţii care să justifice această decizie”, a spus Josep Borrell înaintea unei videoconferinţe cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, scrie Agerpres, preluând AFP și Reuters.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS