10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaBulgaria: Noul partid anticorupție condus de doi absolvenți Harvard este marele câștigător

Bulgaria: Noul partid anticorupție condus de doi absolvenți Harvard este marele câștigător

Formațiunea politică reformistă „Schimbarea Continuă”, înființată acum câteva săptămâni de doi absolvenți Harvard, antreprenori deveniți miniștri în guvernul interimar de la Sofia, conduce convingător cu 25,34%, după numărarea a peste 75% din voturi, ea fiind dată câștigătoare și de exit-poll-urile de duminică seară, scrie Sega.

GERB, gruparea fostului premier Boiko Borisov, considerată inițial favorita scrutinului, a venit pe locul doi, cu 22,43% din voturi, potrivit rezultatelor parțiale.

Mișcarea minorității turce a adunat 13,68%, gruparea „Există un Astfel de Popor”, a cântărețului Slavi Trifonov – 9,74% din voturi, iar socialiștii – 10,35%.

Alte două partide au mai intrat în Parlament, reformiștii din Bulgaria Democrată, cu 5,92% și extremiștii din Vazrazhdane cu 4,97%. Fondată de doi miniștri din guvernul interimar de la Sofia, Kiril Petkov și Asen Vasilev, ambii absolvenți Harvard, „Schimbarea Continuă” și-a câștigat susținerea rapid, datorită mesajului puternic anticorupție și al promisiunilor de reformă în cel mai sărac stat al UE, scrie Euronews.

„Bulgaria o ia pe o nouă cale”, a asigurat după aflarea rezultatelor Petkov, care ar putea prelua funcția de premier dacă reușește să formeze o coaliție de guvernare.

„Stânga, centru sau dreapta, nu contează”, a spus liderul partidului. „Atâta vreme cât putem opri (corupția) și putem redistribui banii pentru bunăstarea contribuabililor, atunci ar trebui să fim capabili să ajungem la un acord cu mai multe partide”, a adăugat el.

Petkov a anunțat că negocierile vor începe imediat și că este dispus să discute cu toate partidele, mai puțin cu formațiunea lui Borisov și cu partidul minorității turce, ambele ținte ale criticilor pe tema corupției din ultimii ani.

Citeşte întreaga ştire: Noul partid anticorupție condus de doi absolvenți Harvard este marele câștigător al alegerilor din Bulgaria

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS